logo tobb logo tobbetu

TEPAV:"Krizde Kadınlar Kendi İşlerini Kurdu" Kriz süresince, erkek işsizliği önemli ölçüde artarken kadın işsiz sayısının fazla etkilenmediği, bu durumu belirleyen faktörlerden birinin de kadınların kendi işlerini kurmaya başlamaları olduğu açıklandı.
Haber resmi
07/04/2011 - Okunma sayısı: 3549

ANKARA- TEPAV, kriz süresince, erkek işsizliği önemli ölçüde artarken kadın işsiz sayısının fazla etkilenmediğini, bu durumun kadınların yoğun çalıştığı sektörlerin krizden daha az etkilenmesi ve kadınların kendi işlerini kurmaya başlamaları gibi faktörlerden kaynaklandığını açıkladı.

TEPAV Araştırmacıları Ayşegül Dinççağ ve Hasan Çağlayan Dündar tarafından hazırlanan "2008 krizinin kadın ve erkek işgücüne etkileri" başlıklı değerlendirme notu yayımlandı.

Not'ta küresel krizin, Türkiye'de reel sektör ve işgücü piyasasını oldukça olumsuz etkilediği hatırlatılarak,  "Kriz nedeniyle 2009 yılında işsiz sayısı 3,5 milyonun üzerine yükselmiş, 2010 yılında krizden toparlanmanın gerçekleşmesiyle işsiz sayısı yeniden 3 milyonun altına inmiştir" denildi.  Kriz ve toparlanma dönemlerinde işsizliğin seyri incelendiğinde, kadın ve erkek işsiz sayılarının farklı oranlarda değiştiğinin belirlendiği çalışmada, şöyle denildi:

"Bu değerlendirme notunda, küresel krizin kadın ve erkek istihdamına etkileri incelenmiştir. Kriz süresince, erkek işsizliği önemli ölçüde artarken kadın işsiz sayısı fazla etkilenmemiş, bu durum kadınların yoğun çalıştığı sektörlerin krizden daha az etkilenmesi, kadınların kendi işlerini kurmaya başlamaları gibi faktörler sonucu kadın istihdamının krize rağmen artmasından kaynaklanmıştır. Ayrıca, verilerin güvenilirliği sorgulanmaya müsait olmak üzere, krizin başladığı dönemden itibaren kayıt dışı olarak kendi hesabına çalışan kadın sayısında meydana gelen artış dikkat çekicidir."

Çalışmada açıklanan mevsimsellikten arındırılmış verilere göre, kentlerde, kriz döneminde kendi hesabına çalışan erkek sayısı 113 bin azalırken kadın sayısı 121 bin arttı. Bu artış toparlanma döneminde de devam etti. Toparlanma döneminde kendi hesabına çalışan kadın sayısı 112 bin artarken, erkek sayısındaki artış 19 binde kaldı.

Toparlanma döneminde durum

Değerlendirme Notu'nda, krizden toparlanma ile beraber, özellikle sanayi sektöründe yaşanan istihdam artışıyla, erkek işsiz sayısının kriz öncesi düzeyine gerilediği, ancak kadın işsiz sayısında yeterli bir azalma meydana gelmediği açıklandı. Açıklamaya şöyle devam edildi:

"Bu durumun nedeni, kadınlara istihdam yaratılamamasından ziyade, kadınların işgücüne katılımının son dönemde artmış olmasıdır. Krizden toparlanma ile beraber kadın istihdamında da, erkek istihdamına kıyasla daha sınırlı olsa da artış meydana gelmiştir. Ancak, aynı dönemde kadınların işgücüne katılımının da artması sonucu kadın işsiz sayısı sabit kalmıştır."

TEPAV'ın çalışmasında kadınların işgücüne katılımının artmasının, ekonomi açısından olumlu bir gelişme olduğu ifade edilerek, "Ancak, bu durum kadınlar için iş olanaklarının artırılması zorunluluğunu da beraberinde getirmiştir. Özellikle işsizlik sorunu ile mücadele ettiğimiz bugünlerde, kadın istihdamını artırıcı politikalar üzerinde düşünülmesi bu nedenle faydalı olacaktır" denildi.

 

 

 

 

 

 

Yazdır

« Tüm Haberler