logo tobb logo tobbetu

İhracat İçin 81 İl'e Özel Reçeteler Hazır TEPAV, tek tek ihracat ve pazar potansiyelini incelediği 81 İl'e özel reçeteler hazırladı.
Haber resmi
25/05/2011 - Okunma sayısı: 4511

ANKARA - TEPAV, Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) için "İl İl İhracata Dönük Üretim Vizyonu" isimli bir çalışma gerçekleştirdi. Çalışma kapsamında ihracatta makro hedeflere mikro düzeyde nasıl ulaşılabileceğinin belirlenmesi amacıyla her il için özel yol haritaları ortaya kondu.

TEPAV, bu çalışmada Türkiye gibi büyük bir ülkede ihracatta rekabet gücü politikalarının yerel düzeyde belirlenmesinin gerekliliğini vurgularken, il bazında neler yapılabileceğini araştırdı. Bu çerçevede "Her ilin ihracat sepeti en hızlı ve kolay nasıl daha nitelikli ürünler ile doldurulabilir?" ve "Her ilin ürettiği ürünler itibariyle hemen girebileceği yeni pazar ülkeler nedir?" sorularına yanıt arayan TEPAV, Harvard Üniversitesi Profesörleri Ricardo Hausmann ve Cesar Hidalgo'nun metadolojisini kullanarak Türkiye genelinde il il ihracat çeşitliliğini ortaya koydu. Bu çalışmada, imkânları geniş illerin çok çeşitli, nitelikli ve ender ürünler üretebildiği; çeşitlilik ve sıradanlık bir arada düşünüldüğünde ise iller arasında bir uçurumun söz konusu olduğu ifade edildi.

TEPAV ayrıca, ihracat yapılarına göre iller arasındaki benzerlikleri belirledi. Bu çerçevede ise benzer komşu illerin üretimde potansiyel güç merkezleri haline getirilebileceği, sınır illerinin de ticarette bölgesel güç merkezi oluşturabileceğinin görüldüğü belirtildi. TEPAV, tüm bu süreçte sanayi, ihracat ve bölgesel kalkınmada mikro ekonomik politikalar arası koordinasyonun sağlanmasının şart olduğunun altını çizdi. Çalışmada, söz konusu yaklaşımın başta İzmir olmak üzere 2000-2009 dönemi küresel pazarda rekabet gücünü kaybeden 17 ilde başlatılabileceği belirtildi.

14 bölgesel güç merkezi oluşturuldu

DTM'den Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan da geçtiğimiz günlerde düzenlediği bir basın toplantısıyla çalışma hakkında bilgi verdi. Çalışmada 81 ilde 500 sektör ve bu sektörlerin 100 ülkeyle tamamlayıcılığının incelendiğini kaydeden Çağlayan, benzer üretim/ihracat yapan illerin biraraya getirildiği 14 bölgesel güç merkezi için potansiyel sektör ve pazarları şöyle sıraladı:

-Edirne ve Kırklareli: Giyim eşyası, hububat ve sebze-meyve/ İngiltere.

-Kilis ve Osmaniye: Tekstil elyafı/ Romanya.

-Isparta ve Afyon: Metal dışı mineraller ve yağlı tohumlar/İsrail ile Brezilya.

-Adıyaman, Malatya ve Kahramanmaraş: Giyim eşyası, tekstil elyafı ve makine-cihaz/İngiltere ile Danimarka.

-Diyarbakır ve Şanlıurfa: Hububat, elektrikli makine ve metal dışı mineraller/İsrail.

-Niğde ve Aksaray: Kara ulaşım araçları, mineral maddeler ve gübre ham maddeleri/Rusya ve Nijerya.

-İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Bursa, Yalova: Giyim eşyası elektrikli makine, kara ulaşım araçları ve tekstil ürünleri/Rusya, Kanada, Nijerya ve Suudi Arabistan.

-Zonguldak ve Karabük: Demir çelik metal nihai ürünleri/Cezayir.

-Hakkari, Şırnak ve Mardin: Demir çelik, tekstil elyafı, giyim eşyası ve hububat/Ortadoğu.

-Balıkesir, Manisa ve Aydın: Mineral madde, sebze meyve/Malezya ve Romanya.

-Bilecik, Kütahya ve Uşak: Mineral madde, gübre hammaddeleri, metal dışı mineral mamuller/Belçika, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Romanya.

-Antalya, Mersin, Hatay ve Adana: Sebze-meyve, tekstil elyafı ve demir çelik/Rusya, BAE, İngiltere ve Cezayir.

-Gümüşhane, Erzincan, Elazığ ve Bingöl: Mobilya, sebze ve meyve, hububat, mineral madde ve gübre ile et mamulleri/Cezayir ve Danimarka.

-Samsun, Ordu, Giresun ve Trabzon: Kara ulaşım araçları, makine ve cihazları, sebze meyve/Danimarka, Rusya ve Hollanda.


 

 

Haberle ilgili dosyalar

Il Il Ihracata Donuk Uretim Vizyonu

Medyada

DUNYA

Yazdır

« Tüm Haberler