logo tobb logo tobbetu

Perakendede Toparlanma Sınırlı Geçen aya göre TEPE'de toparlanma sınırlı olurken, AB ile kıyaslandığında ise Türkiye perakende güveninde rekor fark attı.
Haber resmi
04/10/2011 - Okunma sayısı: 2128

ANKARA - Ağustos’ta olduğu gibi TEPE, Eylül’de de sıfırın altında kaldı. Bir önceki aya göre sınırlı bir toparlanma gözlenen TEPE’de,  geçen yıla göre gerileme oldu. Türkiye ile AB arasındaki fark ilk kez TEPE lehine bu kadar açıldı.

Ekim 2010’dan bu yana ilk kez Ağustos’ta negatif değer alan TEPE, Eylül 2011’de de sıfırın altında kalarak 1,3 değerini aldı. TEPE bir önceki aya göre 0,9 puan yükselirken, geçen yılın aynı dönemine göre ise 1,2 puan düştü.

Önümüzdeki 3 aya ilişkin beklentilerin denge değeri, Eylül 2011’de 5,5 oldu. Eylül 2011’de TEPE anketi katılımcılarının yüzde 46,3’ü önümüzdeki 3 ayda işlerinde iyileşme beklerken, işlerinde kötüleşme bekleyenlerin oranı yüzde 22,1 düzeyinde oldu. Beklentilerde Eylül 2010’a göre 5,6 puanlık, Ağustos 2011’e göre ise 0,9 puanlık bir artış oldu.

Anket katılımcıları arasında işlerinin geçen yılın aynı dönemine göre arttığını belirtenlerle azaldığını belirtenler arasındaki fark, Eylül 2010’a göre 5,8 puanlık ve Ağustos 2011’a göre ise 10,6 puanlık bir artış gösterdi.

AB-27 Perakende Güven Endeksi, Eylül 2011’de -13,3 değerini aldı. Böylece AB-27’de geçen aya göre 2,4 puanlık, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 14,5 puanlık bir düşüş yaşanmış oldu. TEPE’nin ilk uygulandığı Mayıs 2008’den bu yana, AB-27 ile Türkiye arasındaki puan farkı ilk kez bu kadar yükseldi ve Türkiye, AB’ye rekor fark attı.

Alt-sektörler itibariyle bakıldığında geçen yılın aynı dönemine göre, Eylül 2011’de birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar sektörü en iyi performansı sergiledi. Bu sektörü, yiyecek, içecek, tütün ürünleri sektörü takip etti. Tekstil, hazır giyim ve ayakkabı sektörü ise geçen yıla göre düşüş göstererek ortalamaya yakın bir değer aldı.  Elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar sektörü, mobilya ve aydınlatma ekipmanları sektörü ve diğer sektörü ortalamadan düşük bir performans sergileyerek geçen yıla göre düşüş yaşadı. Geçen yıla göre en büyük düşüş ise motorlu taşıtlar sektöründe oldu.

TEPE anketine soru bazında bakıldığında Eylül 2010’a göre, geçtiğimiz 3 aya göre işlerin durumu, gelecek yılki mağaza sayısı ve mevcut stok düzeyi dışındaki tüm beklenti ve durumlarda artış yaşandı. Ağustos 2011’e ve Eylül 2010’a göre mevcut stok düzeyinin normale yaklaştığı görüldü. Geçen yıla göre, önümüzdeki 3 aya ilişkin satış fiyatlarındaki ve tedarikçilerden siparişlerdeki artış beklentisi dikkat çekici oldu. İşlerin geçen yıla göre toparlanmasında da artış yaşandı.

Medyada

DUNYA

SOZCU

Yazdır

« Tüm Haberler