logo tobb logo tobbetu

“Mali Teşviklerin Koordinasyonu Konusunda Halen Söylenen Fazla Bir Şey Yok” Center for International Governance tarafından düzenlenen konferansta konuşan TEPAV Girişimcilik Enstitüsü Direktörü Sayan, küresel krizin ardından mali teşviklerin koordinasyonu konusunun yeterince tartışılmadığını belirtti.
Haber resmi
30/10/2011 - Okunma sayısı: 3691

WATERLOO – TEPAV Girişimcilik Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Serdar Sayan, merkezi Kanada'nın Waterloo şehrinde bulunan düşünce kuruluşu Center for International Governance Innovation (CIGI)’ın yıllık konferansında küresel krize ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

28-30 Ekim 2011 tarihleri arasında düzenlenen “An Unfinished House: Filling the Gaps in Global Governance (Küresel Yönetişimde Boşlukları Doldurmak)” başlıklı konferans, G-20 ülkelerinin diplomasi, ekonomi, sivil toplum ve akademi camiasından temsilcileri biraraya getirdi.

Konferansta konuşan Serdar Sayan, küresel krizin, finans sektörünün düzenlenmesi ve koordinasyonu konularındaki tartışmaları çok ön plana çıkardığını ancak mali teşviklerin koordinasyonu konusunda hala fazla bir şey söylenmediğini belirtti. Krizin, korumacılık önlemlerinde korkulduğu kadar büyük artışa yol açmadığını dile getiren Sayan; hatta farklı ülkelerde çeşitli vergi teşviklerinin, ithal ürünlere olan talebi de artırmak suretiyle o ülkelerin üreticilerine dolaylı teşvik sağladığını kaydetti. Prof. Dr. Sayan, “Ancak sorun, bu etkilerin simetrik ya da karşılıklı olmaması. Dolayısıyla küresel krizle mücadele yükünün adil dağılmaması…” şeklinde konuştu. Sayan ayrıca, gelişmekte olan ülkelerin göçmen işçilerinin dövizlerinin bu ülkelere giren doğrudan yabancı sermaye yatırımlarını aştığını, ancak bu alanda da küresel yönetişim mekanizmalarının mevcut olmadığını söyledi.

G-20 Zirvesi için gündem tartışıldı

Konferansta gelecek yıl Meksika’da yapılacak G-20 zirvesinde liderlerin gündemine alınmasında yarar görülen konular tartışıldı. Bu çerçevede ilk gün Meksika eski Cumhurbaşkanı ve Yale Üniversitesi Küreselleşme Çalışmaları Merkezi Direktörü Ernesto Zedillo ile Kanada eski Başbakanı ve Maliye Bakanı Paul Martin tartışma bölümünde biraraya geldi. İlerleyen günlerde yapılan tartışmalarda ise G-20 liderlerinin dünya finansal mimarisini yeniden tasarlama ve krizle mücadele önlemleri gibi konjonktürel konuları, ekonomi ve hazine bakanları arasında yapılacak zirvelere bırakarak küresel yönetişim gerektiren ancak ilgili mekanizmaları mevcut ya da etkin olmayan enerji, nükleer güvenlik ve çevre, göç ile uluslararası güvenlik gibi daha kalıcı konulara eğilmesi gerektiği savunuldu.

untitled.520px

“Asya krizinde yalnız bırakıldık”

Konferansta Asya Kalkınma Bankası Baş Ekonomisti Changyong Rhee, G-20 ülkelerinin Avrupa’nın yaşadığı borç krizine, Asya krizi sırasında hiç yapmadıkları kadar odaklandıklarını ve çözüme destek vermeye çalıştıklarını kaydetti. Rhee’nin “Asya krizinde dünya, kriz yaşayan ülkeleri yalnız bıraktı” sözleri dikkat çekti.

Etiketler: G-20, 2008 Krizi,

Yazdır

« Tüm Haberler