logo tobb logo tobbetu

TEPAV'da Kentleşme Çalıştayı Yapıldı Dünya Bankası’yla birlikte düzenlenen çalıştaya, yeni Türkiye Direktörü Martin Raiser da katıldı.
Haber resmi
12/01/2012 - Okunma sayısı: 2945

ANKARA – TEPAV, Dünya Bankası’yla 12 Ocak 2012 Perşembe günü kentleşme konusunda Ankara’da bir çalıştay gerçekleştirdi. ABD ve G.Kore’nin deneyimlerinin de aktarıldığı çalıştayda, Türkiye’de izlenen kentleşme politikaları ele alındı.

TEPAV’da düzenlenen çalıştayın açılışı, TEPAV Yönetişim Çalışmaları Direktörü Emin Dedeoğlu tarafından yapıldı. Ardından Dünya Bankası’nın yeni Türkiye Direktörü Martin Raiser bir konuşma yaptı. Türkiye’ye gelmesinin üzerinden henüz bir hafta geçtiğini ve görevdeki ilk toplantısını yapıyor olmaktan mutluluk duyduğunu belirten Raiser, Türkiye'de kentleşmenin nasıl bir süreç izlediğine ilişkin bir sunum yaptı. Raiser, bu alanda önümüzdeki dönemde TEPAV ile birlikte çalışmalar yapacaklarını kaydetti.

ABD’li Prof. Glaeser’dan toplu taşımacılık vurgusu…

Harvard Üniversitesi Ekonomi Profesörü Ed Glaeser da ABD’nin kentleşme konusundaki deneyimlerini aktaran bir sunum gerçekleştirdi. “Triumph of the City (Şehrin Zaferi)” başlıklı yeni kitabından bölümleri katılımcılarla paylaşan Glaeser, kentlerin gelişimi için toplu taşımacılık alanındaki eksiklerin tamamlanmasının önemi üzerinde durdu.

Hazine Müsteşarlığı’ndan Elvan Ongun kentleşme süreci ve bunun Türkiye’ye etkileri üzerine kısa bir sunum yaptı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan İlker Akbay ise, Türkiye’de son yıllarda “kentleşme” sürecinden “kentsel gelişim sürecini yönetme” sürecine bir geçiş yaşandığını belirtirken, bu çerçevede Bakanlığın “Ulusal Kentsel Gelişme Stratejisi (KENTGES)”ni tanıttı. Akbay, kentsel bilgiye ulaşmada önemli rol oynayacak “tümveri” sistemi hakkında da bilgi verdi.

Kore, “akıllı kentler”e geçiyor

Çalıştayda, G. Kore İnsan Yerleşimi Araştırma Enstitüsü’nden Dong-Ju Kim ile Jeong Ho Moon da ülkelerindeki deneyimleri aktardı. Hükümetin “akıllı kentler” yaklaşımı hakkında bilgi veren Kim ve Moon, bu kapsamda bu yıl ilk akıllı kente hem başkentin taşınacağını hem de 15 bakanlıktan 12’sinin 500 bin nüfus barındıracak bu yeni kente geçeceğini kaydetti. Projenin 2030’da tamamlanmasıyla 10 yeni akıllı ve yaratıcı kent kurulacağını belirten Kim ve Moon, süreçte toplam 157 kamu kurumun taşınacağını kaydetti.

Kim ve Moon, Türkiye’yle benzerlikler taşıdığını belirttikleri Güney Kore konut politikalarındaki gelişim süreci hakkında da bir sunum yaptı.

Dünya Bankası’ndan Abha-Joshi Ghani de şehirlerin ekonomik ilerleme için merkezi öneme sahip olduğunu belirtirken; bunun için ekonomik, sosyal ve çevresel yapılardaki değişimlere dinamik bir şekilde cevap vermenin önemini vurguladı. Ghani, şehirleşme politikalarının ele alınmasında paradigma değişimi yaşandığını, Dünya Bankası’nın da bu çerçevede farklı öneriler geliştirdiğini aktardı. Ghani, konuşmasında bu bağlamda “bağlantılar”, “açık bilgi” ve “açık veri” bileşenlerinden oluşan bir yaklaşım önerisi de getirdi.

Çalıştay katılımcılardan gelen soru ve katkıların alındığı tartışma oturumuyla sona erdi.

Yazdır

« Tüm Haberler