logo tobb logo tobbetu

Köşe Yazısı / Esen Çağlar Türkiye ve İngiltere Eğitim Bakanlıkları arasındaki 5 fark
Haber resmi
23/01/2012 - Okunma sayısı: 2858

"Her taraf kar olduğu için aslında kaldırım konusuna devam edesim var. Çünkü arabaların gideceği yerlerdeki karları temizleyen zihniyet, insanların üstünde yürüyeceği kaldırımları pek umursamıyor. Ama bunu bir başka yazıya bırakıyorum. Kaldırımlarda gezinmek isteyen vatandaşa saygı duymuyoruz, bunu artık anladım. Peki, internette gezinen vatandaşına devletimiz ne kadar saygı duyuyor? Bu yazıda vasat bir internet kullanıcısı olarak birkaç gözlemimi paylaşmak istiyorum.

Bunun için devletimizin bir bakanlığını ve İngiltere’den aynı işi yapan bir bakanlığı örnek olarak incelemeye karar verdim. Bunu seçerken de, ilk 10 ekonomiden biri olmamıza en fazla katkıyı sağlaması gereken, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)’nı aldım. Önce biraz arka plan bilgisi:

• İngiltere dünyanın 6. büyük ekonomisi, biz şu anda 17. sıradayız.
• Öğrencilerin başarısını ölçen uluslararası PISA sınavı sonuçlarına göre, 30 OECD ülkesi arasında İngiltere 9., Türkiye 29. sırada.
• Ortalama bir İngiliz lise ikiden (9,5 yıllık eğitime sahip), ortalama bir Türk orta ikiden terk (6,5 yıllık eğitime sahip).
• İngiltere’de ilk ve orta öğretimde 8,1 milyon öğrenci ve 713 bin öğretmen var. Bizde 16 milyon öğrenci ve 750 bin öğretmen var..."

 

Köşe yazısının tamamına ulaşmak için tıklayınız.

Yazdır

« Tüm Haberler