logo tobb logo tobbetu

Gaziantep, Anayasa Tartışmasına Katılımda Trabzon’un Rekorunu Kırdı Anayasa Platformu Vatandaş Toplantılarının on birincisi Gaziantepli vatandaşlarla yapıldı.
Haber resmi
15/04/2012 - Okunma sayısı: 3145

GAZİANTEP – Anayasa Platformu adı altında biraraya gelen sendika, meslek örgütü ve sivil toplum kuruluşlarının, TEPAV sekretaryasında düzenlediği geniş katılımlı “Anayasa Vatandaş Toplantıları”nın on birincisi, 15 Nisan 2012 Pazar günü Gaziantep’te gerçekleştirildi. Toplantıya büyük ilgi gösteren Gaziantepliler, toplantı dizisinin katılım rekorunu Trabzon’un elinden aldı.

Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezi’nde yapılan toplantının açılışında konuşan, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Gaziantep’in öneminin Kurtuluş Savaşı ile sınırlı olmadığını, kentin son 20 yılda attığı adımlarla artık bir sanayi devi haline geldiğini ifade etti. Hisarcıklıoğlu, “Türkiye’nin Orta Doğu ülkelerine açılan kapısı, Anadolu Kaplanları’nın öncüsü” olarak tanımladığı Gaziantep’in toplantıya katılan hemşehrilerine “Kendi geleceğinize mühür vurmak için burada olduğunuz, tatil gününüzü bu toplantıya vakfettiğiniz için sizlere teşekkür ediyorum” diyerek seslendi.

“Anayasamızı gelecek nesillerimizi düşünerek bu sorumluluk duygusuyla yapmalıyız” diyen Hisarcıklıoğlu, “Türkiye Konuşuyor” sloganıyla yapılan bu toplantılara katılan “anayasa gönüllüsü” vatandaşların da bu sürecin asli unsurları olması gerektiğini ifade etti. TOBB Başkanı, “Açık söylüyorum; sık sık değişikliğe uğramış, ruhu, halkın egemenliğiyle; seçkinlerin egemenliği arasında kalmış bir anayasayla, Türkiye koyduğu büyük hedeflere doğru ilerlerken zorlanır” dedi. Bu çerçevede Türkiye’nin ekonomide koyduğu 2023 hedeflerine işaret eden Hisarcıklıoğlu, “Kişi başı milli geliri 25 bin dolara çıkarmak istiyorsak; o zaman bugün elimizdeki bütün araçları yeniden gözden geçirmeliyiz. Bunların en başında da Anayasamız geliyor” şeklinde konuştu.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Anteplilere “Bugün ne biliyorsanız, neyi düşünüyorsanız söyleyin. Her konuda özgürce konuşun. Nasıl bir ülke istiyorsunuz, nasıl bir devletin vatandaşı olmak istiyorsunuz samimiyetle anlatın. Eğer bugün konuşmazsanız, vebali sizindir. Bunun hesabını çocuklarınıza veremezsiniz” diye seslendi.

“Söz verdik, dönmek yok”

TBMM Başkanı Cemil Çiçek de, yeni anayasa için dört siyasi partinin vatandaşa bir söz vererek yola çıktığını belirtirken, şunları kaydetti:

“Dönmek yok. Dönmek yok bunun altını çiziyorum. Artık geldiğimiz dünyada düzgün siyaset yapacağız. Düzgün siyaset yapmanın yolu herkesin verdiği sözde durmasıdır. Kim dönerse dönektir. Söz verdik, oyunbozanlık yok, bahane aramak yok. Neyi arzu ediyorsanız, devletinizden beklentiniz neyse, nasıl bir anayasa istiyorsanız bunu siz belirleyeceksiniz. Siz talimatınızı vereceksiniz bizde bunun gereğini yapacağız."

Yeni anayasanın yapılamaması halinde siyaset kurumunun ciddi biçimde itibar kaybedeceğini belirten Cemil Çiçek, Meclis’in “1961 Anayasasını beğenmiyorsunuz, ama onlar kadar da olamadınız” şeklinde eleştirilerle de karşılaşacağını ama en önemlisinin Türkiye’nin mevcut anayasa ile yoluna daha fazla devam edemeyeceğini söyledi. Çiçek, “Bunun için de bir yumuşamaya ihtiyaç var. Bu bizim elimizdedir, mümkündür” dedi ve şöyle devam etti:

“Maalesef akla siyaset denince kavga, çekişme hakaret geliyor. Bunlardan utanıyorum. Meclisim adına utanıyorum… Siyasette pirim bu yoldan kazanılmıyor. Düzgün bir üslup, kaba olmayan, yaralayıcı olmayan insanlara birlik ve beraberliği saygıyı sevgiyi örnekleştiren bir anlayıştan geçiyor. Bu nedenle bu dönemin parlamentosu güzel işler yapmak mecburiyetinde.”

Çiçek, vatandaşlara da “Yeni anayasaya Türkiye'nin ihtiyacı var. Biz söz verdik borçluyuz. Millet olarak sizlerde alacaklısınız. Alacaklı olarak alacağınızı iyi takip edin" çağrısı yaptı.

Toplantıda TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nu temsilen dört partiden milletvekilleri ile Anayasa Platformu girişim grubunu oluşturan ve Platform’u destekleyen sivil toplum kuruluşlarından temsilciler de daha önceki toplantılarda olduğu gibi birer konuşma yaptı.

Açılış konuşmalarının ardından toplantı, Gaziantepli anayasa gönüllüleri ile anayasal meseleler üzerine gün boyu süren tartışmalar ve oylamalarla sürdü. Tartışılan anayasal konular ise şöyle sıralanıyor:

* İfade Özgürlüğü ve Siyasal Örgütlenme Özgürlüğü,
* Kamu Hizmetlerinin Niteliği (Eşit Biçimde Yararlanma + Tarafsızlık İlkesi),
* Siyasal İktidarın Denetlenmesi ve Dengelenmesi,
* Birlikte Yaşama,
* Hükümet Sistemi,
* Devlet-Din İlişkileri,
* Doğa ve Kültürel Varlıklar,
* Yerel Yönetimler
* Seçimler ve Siyasal Partiler,
* Ekonomik ve Sosyal Haklar, Sosyal Devlet İlkesi ve Pozitif Ayrımcılık.

Yazdır

« Tüm Haberler