logo tobb logo tobbetu

BP’nin Son Dünya Enerji Raporu TEPAV’da Açıklandı TEPAV adına Süreyya Serdengeçti’nin evsahipliği yaptığı toplantıda, dünyada ve Türkiye’de enerji sektörünün son durumu ve geleceğe ilişkin öngörüler ele alındı.
Haber resmi
17/10/2012 - Okunma sayısı: 4762

 

ANKARA -  TEPAV ve BP Türkiye, 17 Ekim 2012 Çarşamba günü “Dünyada ve Türkiye’de Enerjinin Görünümü ve Geleceği” konulu kahvaltılı bir toplantı gerçekleştirdi. TEPAV’da yapılan toplantıda, BP’nin son enerji raporunun öne çıkan noktaları grubun Baş Enerji Ekonomisti Paul Appleby tarafından katılımcılarla paylaşıldı.

TEPAV İstikrar Enstitüsü Direktörü Süreyya Serdengeçti’nin konuşmasıyla başlayan toplantıya, enerji alanında faaliyet gösteren şirketlerin yetkilileri, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları ile diplomatik misyon, ilgili kamu kurumları ve basından temsilciler katıldı.

Serdengeçti’den G. Kore örneği ile cari açık mesajı…

TEPAV direktörlerinden Serdengeçti, açılışta yaptığı konuşmada, Türkiye’nin 2023 hedeflerini hatırlatırken, “İktisadi hedeflerle uyumlu bir enerji politikasına ihtiyacımız var” dedi. Türkiye'nin enerjide dışa bağlı bir ülke olduğunu ve bu oranın petrolde yüzde 92 iken doğalgazda yüzde 98 seviyesinde bulunduğunu belirten Serdengeçti, Güney Kore örneği ile bu bağımlılıkla cari açık ilişkisinin Türkiye için yarattığı soruna işaret etti. Türkiye ile enerjide dışa bağımlılığı benzer G. Kore’nin cari fazla verdiğine işaret eden Serdengeçti, Türkiye’nin cari açığı azaltmak için de enerji bağımlılığını azaltacak adımlara ihtiyacı olduğunu söyledi. Süreyya Serdengeçti, “2011 yılı sonu itibariyle 77 milyar dolarlık bir cari açık var. Enerji ithalat faturası ise 54 milyar dolar. Dolayısıyla cari açığın yüzde 70'i enerji ithalatından kaynaklanıyor” dedi.

Müsteşar Kilci: “Hidroelektrik ile kömür temel öncelikler…”

Toplantıya katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci de rekabetçi ekonomi için sürdürülebilir ve ucuz enerji temini üzerinde durduğu konuşmasında, Türkiye'nin enerji tedarik mekanizmasının kurulması sırasında gelecek 15 yılda alt sektörlerle birlikte 150 milyar doları aşan bir yatırıma ihtiyaç duyacağını bildirdi. Kilci, Türkiye'nin kişi başı elektrik tüketiminin Avrupa ortalamasının 3'te biri olduğunu belirtirken, başta hidroelektrik ve kömür olmak üzere yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını değerlendirmenin enerji politikalarının en temel önceliklerinden biri haline geldiğini vurguladı.

Nükleer enerji çalışmalarının da belli bir olgunluğa ulaştığını söyleyen Kilci, “Mersin Akkuyu bölgesinde geliştirilen proje son derece başarılı ve emin adımlarla ilerliyor. Sinop'ta kurulması planlanan yeni nükleer santral konusunda da birçok ülkeyle görüşmeler devam ediyor. Bu yılın sonundan önce Sinop Nükleer Santrali'nin adını koymayı ve bu konuda belirli bir mesafe almış olmayı hedefliyoruz” dedi. Müsteşar Kilci,  elektrik dağıtım özelleştirmeleri konusuna da önem verdiklerini söylerken, “2013 yılı içerisinde elektrik dağıtım özelleştirmeleri defterini kapatmayı ümit ediyoruz” diye konuştu.

Gelişmeler rekor kırdırdı

Ardından “BP Dünya Enerji Raporu”na ilişkin bir sunum yapan BP Grubu Baş Enerji Ekonomisti Paul Appleby, petrol fiyatlarının yaşanan gelişmeler doğrultusunda yükseldiğini kaydederek, “2011 yılında Arap Baharı etkisiyle Libya'daki petrolün bir süre dünya pazarlarına ulaşamaması, Japonya'daki Fukushima kazası gibi sebepler ile petrolün yıllık ortalama varil fiyatı 100 doların üzerine çıkarak yeni bir rekor kırdı” diye konuştu.

Dünyanın toplam enerji tüketiminin yüzde 2,5 oranında artarken, gelişmekte olan ekonomilerde enerji talebinin yüzde 5,3 arttığına dikkati çeken Appleby, OECD ülkelerinde ise enerji tüketiminin yıllık yüzde 0,8 oranında küçüldüğünü dile getirdi. Appleby ayrıca, örneğin ABD’de doğalgaz yerine kaya gazı kullanımından bahsetti.

Yenilenebilir enerjinin tüm yakıtlardan daha fazla bir büyümeyle yüzde 13 oranında arttığını ifade eden Paul Appleby, buna karşın yenilenebilir enerjilerin halen dünyanın toplam enerji tüketiminin sadece yüzde 2'sini oluşturduğunu söyledi.

BP: “Türkiye, doğalgaz tüketimi artışında üçüncü”

Appleby, 2011 yılında dünyadaki enerji tüketiminin yüzde 1'ini gerçekleştiren Türkiye'nin enerji tüketiminin geçen seneye göre yüzde 9,2 oranında arttığını söyledi. Türkiye'nin doğalgaz tüketimi artışında Çin ve Yunanistan’dan sonra dünyada 3'üncü sırada yer aldığını belirtti. Appleby, şöyle devam etti:

“2011 yılında Türkiye'de 45,7 milyar metreküp doğalgaz tüketildi. Buna göre, Türkiye'de doğalgaz tüketimi 2010'a oranla yüzde 17,3 artmış oldu. Türkiye bu rakamlarla 2011 yılında, dünyadaki doğalgaz tüketiminin yüzde 1,4'ünü gerçekleştirmiş oldu.”

Paul Appleby, Türkiye’de 2011 yılı petrol tüketiminin yüzde 5.8, kömür üretimi ile tüketiminin ise yüzde 5.1 arttığını da kaydetti.

Toplantı katılımcılardan alınan soru ve katkılarla devam etti.

 

BP 2011 Dünya Enerji Raporu'na ulaşmak için tıklayınız.
Veriler (Statistical Review) için tıklayınız.

Haberle ilgili dosyalar

Paul Appleby in Sunumu

Etiketler: Enerji, Cari Açık, Ekonomi,

Yazdır

« Tüm Haberler