logo tobb logo tobbetu

TEPAV’da Kitap Tanıtımı: “Mukayeseli Anayasal Denge, Denetleme ve Türkiye” “Mukayeseli Anayasal Denge, Denetleme ve Türkiye” başlıklı çalışmanın tanıtım toplantısında Türkiye’nin yeni Anayasa sürecine ilişkin değerlendirmeler yapıldı.
Haber resmi
09/11/2012 - Okunma sayısı: 2336

 

ANKARA – TEPAV, 9 Kasım 2012 Cuma günü “Türkiye’de Anayasal Denetleme ve Denge” başlıklı bir yuvarlak masa toplantısına evsahipliği yaptı. Toplantıda ARI Hareketi'nin German Marshall Fund (GMF) ile işbirliğinde yayımladığı “Mukayeseli Anayasal Denge, Denetleme ve Türkiye” başlıklı çalışma tanıtıldı.

TEPAV Uluslararası Politikalar Araştırma Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Atila Eralp’in moderatörlüğünü yaptığı ve ARI Hareketi ile GMF temsilcilerinin de katıldığı toplantının konuşmacısı, çalışmayı kaleme alan Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü Doktora Öğrencisi Ahmet Özcan oldu.

Özcan, sunumunda, yeni anayasa yazım sürecinde, “denetim ve denge” mekanizmalarının kurulmasının önemi üzerinde dururken, 1961 Anayasası’nın kuvvetler ayrılığı arasındaki dengeyi vurgulaması bakımından “ayırıcı ve devrimci” bir nitelikte olduğunu savundu. Çalışmasında denetim ve denge açısından önemli bir deneyim olarak işaret ettiği 1961 Anayasası’nın1980 askeri darbesi ve anti-demokratik 1982 Anayasası’na yol açarak tarihi başarısızlığa imza attığını da belirten Özcan,  buradan çıkarılacak bir ders olarak anayasal hükümlerin demokratik bir kültür tarafından desteklenmesi ve toplum tarafından bir bütün olarak kabul edilmesi gereğine işaret etti. Çalışmanın sonuç bölümünde de “Hükümet sistemine denetim ve dengenin karma modelini yerleştirmesi gereken yeni anayasanın desteklenmesi ve içselleştirilmesi için Türkiye’nin hem siyasal hem de sosyal alanlarının mevcut demokratik kültürü şimdi daha önce hiç olmadığı kadar olgun ve gelişmiş durumdadır” iddiasında bulunuldu.

Yerelleşme, medya ve teknolojinin rolü…

Toplantıda katılımcılardan soru ve katkıların alındığı bölümde konuşan TEPAV Yönetişim Çalışmaları Direktörü Emin Dedeoğlu, “denge ve denetleme” mekanizmasının güçlendirilmesi için yerelleşme, özgür medya ve teknoloji kullanımının önemi üzerinde durdu. Dedeoğlu, bu çerçevede Türkiye’de yaşanan kimi sıkıntılara da işaret etti.

Toplantının bu bölümünde Araştırmacı Mehmet Ratip tarafından TEPAV’ın sekretaryasında yürütülen Anayasa Platformu Vatandaş Toplantıları’na ilişkin, Özge Mumcu tarafından da TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda yeni anayasa konusunda devam eden çalışmalardaki son durum hakkında katılımcılara bilgi verildi.

Yazdır

« Tüm Haberler