logo tobb logo tobbetu

Türkiye Ekonomisinde 2000-2010: “Kayıp Dönem Değil Ama Kırılganlıklara Dikkat” Ekonomist Eken, büyümenin yeterince kapsayıcı olmadığını ve istihdamdaki olumsuz tablonun büyüme döneminde düzelmediğini belirtti.
Haber resmi
14/01/2013 - Okunma sayısı: 3589

 

ANKARA – Türkiye ekonomisinde 2000’lerin ilk 10 yılı TEPAV’da masaya yatırıldı. “Turkey 2000-10: A Decade of Transition- Discussions Among Experts (Türkiye 2000-2010: Geçiş Dönemi - Uzmanlar Arasındaki Tartışmalar)” başlıklı kitabın yazarlarından Emekli IMF Kıdemli Ekonomisti Dr. Sena Eken, söz konusu yılların pek çok ülkenin aksine Türkiye için kayıp dönem olmadığını ancak kırılganlıklara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) yayını olan ve Dr. Sena Eken ile Susan Schadler’in hazırladığı kitabın tanıtımı, 14 Ocak 2013 Pazartesi günü TEPAV’da, Vakıf Direktörlerinden TOBB ETÜ İktisat Profesörü Serdar Sayan’ın moderatörlüğünde yapıldı.

Toplantıdaki sunumuyla kitabın öne çıkan bulgularını katılımcılarla paylaşan Eken, özellikle sıklıkla vurgulanan Türkiye’nin büyüme performansının düşünüldüğü kadar başarılı olmadığını savundu. Eken, bu çerçevede büyümenin yeterince kapsayıcı olmadığını ve istihdamdaki olumsuz tablonun büyüme döneminde de düzelmediğini belirtti. Eken, ancak son kertede 2000-2010 döneminin pek çok ülkenin aksine Türkiye için “kayıp dönem” anlamına gelmediğini söyledi. Yaygın olarak Türkiye için bir dönüşüm süreci olarak belirtilen dönemde makroekonomik istikrara bağlı olarak ekonominin şoklara daha dayanıklı hale geldiğini kaydeden Konuk Konuşmacı, düşük borç ile yüksek mali fazlanın kriz karşısında dengeleyici rol oynadığını ekledi. Dr. Sena Eken, diğer yandan makroekonomik başarıyla gelen kırılganlıkların da ortada olduğunu ifade etti. Bu çerçevede özellikle tasarruf oranlarına dikkat çeken Eken, zaten düşük olan tasarrufların düşmeyi sürdürdüğünü ve cari açığın da büyümeye devam ettiğini vurguladı.

Sayan, hukuki aksaklıkların etkisine değindi

Toplantı katılımcılardan gelen soru ve katkılarla devam ederken, Prof. Dr. Serdar Sayan da hukuk sistemindeki aksaklıkların Türkiye ekonomisindeki etkilerine işaret etti. Sayan, bunun etkilerinin doğrudan yabancı yatırımlar ve şirketler arasında ortaklıkların teşvik edilmesi ile istihdam alanlarında engel oluşturduğunu aktardı.

 

Turkey 2000-10: A Decade of Transition- Discussions Among Experts (Türkiye 2000-2010: Geçiş Dönemi - Uzmanlar Arasındaki Tartışmalar)” başlıklı kitaba ulaşmak için tıklayınız.

Haberle ilgili dosyalar

Turkey 2000 2010 Sena Eken

Yazdır

« Tüm Haberler