TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
Leyla Kayacık, Adalet Bakanlığı ile Konsey arasında başlatılan çalışmalarda gelinen noktaları paylaştı.
ANKARA - Avrupa Konseyi Genel Sekreter ve Genel Sekreter Yardımcısı Danışmanı Leyla Kayacık, TEPAV’da 26 Şubat 2013 Salı günü düzenlenen toplantıdaki konuşmasında, Türkiye’nin yeni anayasa gündemine ilişkin soru üzerine sürece Venedik Komisyonu’nun dahil edilmesinin olumlu olacağını söyledi.
Kayacık, TEPAV AB Enstitüsü Direktörü Nilgün Arısan Eralp’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Avrupa Konseyi ve Üye Ülkeleri: Eylem, Etki ve Perspektif Türkiye Örneği Üzerinden Bir Değerlendirme” başlıklı toplantıda konuştu.
Türkiye’nin 1949’dan bu yana Avrupa Konseyi’nin kurucu üyesi olduğunu hatırlatan Kayacık, son olarak Konsey’le Adalet Bakanlığı’nın ifade ve medya özgürlüğünü güçlendirmek ve İnsan Hakları Mahkemesi’nde alınan ihlal kararlarına son vermek için yasa değişikliği ile içtihat uygulamalarını kapsayan ortak bir çalışma programı başlatıldığını kaydetti. Kayacık, şunları söyledi:
“Aslında, birkaç olumlu sonuç da alınmıştır. Örneğin, Yargıtay, geçen aralık ayında verdiği bir kararda vicdani reddin bir hak olduğunu savunduğu için hüküm giyen bir kişinin mahkumiyetini, şiddet içermeyen söylemlerin ifade özgürlüğü kapsamına girdiği gerekçesi ile iptal etmiştir. Bu çerçevede, geçen temmuz ayında kabul edilen 3. pakette yer alan Terörle Mücadele Kanunu’nun 6. maddesinin 5. paragrafı iptal edilmiştir. Böylece, terör propagandası yapılıyor gerekçesi ile süreli yayınlar yasaklamaya tabi tutulmayacaklardır”.
Kayacık, TBMM’ye sunulan 4. paketin de önemli değişiklikler içerdiğini, ayrıntıları henüz Konsey tarafından değerlendirilmemiş olsa da bunların terör suçlarının kapsamının daraltılması, şiddet içermeyen ifadelerin terör tanımının dışında tutulması ve işkence suçlarının zaman aşımına tabii tutulmaması gibi olumlu unsurlar içerdiği de belirtti.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin yanı sıra Venedik Komisyonu ile İşkenceyi Önleme Komitesi’nin Konsey’in önemli kuruluşları arasında yer aldığını ifade eden Kayacık, sunumunun ardından gelen bir soru üzerine de Venedik Komisyonu’nun Türkiye’nin yeni anayasa sürecine katılmasını önerdi.