logo tobb logo tobbetu

TEPAV | FAPRI İstişare Platformu Toplandı Enstitü Direktörü Güven, bir ekonomik model oluşturmak için buğday, arpa ve mısır için projeksiyon çalışmalarına başladıklarını kaydetti.
Haber resmi
12/06/2013 - Okunma sayısı: 2500

 

ANKARA - TEPAV bünyesinde Eylül 2012’ de kurulan Gıda ve Tarım Politikaları Araştırma Enstitüsü (Food and Agricultural Policies Research Institute – TEPAV | FAPRI), ilk istişare platformu toplantısını 12 Haziran 2013 Çarşamba günü gerçekleştirdi. Kooperatif ve birlik temsilcileri, sektörün önde gelen sanayicileri, özel sektör temsilcileri, kamu görevlileri ve akademisyenlerden oluşan Platform üyelerinin Enstitü çalışmaları hakkında görüşleri alındı.

TEPAV’da yapılan toplantının açılışında TEPAV | FAPRI Direktörü Doç. Dr. Sibel Güven ile Enstitü Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Necdet Budak birer konuşma yaptı.

Budak, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün OECD ülkelerini içeren son tespitlerine göre; gelişmekte olan ülkelerde orta gelir grubunun geliri arttıkça sağlıklı gıdaya eğilimin ve gıda fiyatlarının arttığını, bu tespitlerin böyle bir Enstitü’ye duyulan ihtiyacı da ortaya koyduğunu söyledi. Dünyada nüfus artarken tarımsal alanın sabit kaldığını ancak ürün verim kalitesinin yavaşladığını aktaran Budak, bu tablonun gelecek 10 yılda Türkiye’de nasıl politikaların uygulanması gerektiğini inceleme ihtiyacını ortaya koyduğunu belirtti. Budak, “Bu çerçevede siyasetten bağımsız, bilime dayalı oluşturacağımız alternatif politikaları karar alıcılarına sunmamız çok önemli” diye konuştu.

Sunumuna Türkiye’de sektörün durumuna ilişkin değerlendirmelerle başlayan Sibel Güven ise, temel olarak şu tespitlerde bulundu:

- “Yüksek gelirli ülkelere kıyasla Türkiye’de tarımsal ürün fiyatları çok yüksek ama karlılık düşük;

- Dolayısıyla ne üretici ne de tüketici mutlu;

- Finansallaşmayla birlikte fiyatların kısa vadede daha oynaklaşması bekleniyor;

- Uzun vadede ise tarımsal ürün fiyatlarının küresel fiyatları takip etmesi beklenebilir;

- Finansallaşma için gerekli olan lisanslı depoculuk ve sertifikalı ürünler ise sektörün gelişmesine katkıda bulunacak;

- Tarımsal destekler giderek artsa da etkisi istenen düzeyde değil.”

 

Paydaşların üzerinde uzlaştığı veritabanı hedefi...

“Politika tasarımında resmin tümünü görmek gerekli” diyen Güven, TEPAV  | FAPRI’nin bir ekonomik model oluşturmak için buğday, arpa ve mısır için projeksiyon çalışmalarına başladığını kaydetti. Güven, bu alanda en büyük sorunun doğru veri bulma konusunda yaşandığını ve sektör temsilcilerinin verileriyle resmi veriler arasında uyuşmazlık bulunduğunu belirtirken, “Diğer ülkelerde toplanan birçok veri de Türkiye’de mevcut değil, mevcut veri ve çalışmaların envanterine ihtiyaç var” dedi. Sibel Güven, İstişare Platformu’nun çıktılar üzerinde tartışarak paydaşların üzerinde uzlaştığı bir veritabanı oluşturulmasına katkı sağlamasını beklediklerini ifade etti. Eylül sonu veya Ekim ayı başında ilk model sonuçlarının tartışılacağı ikinci toplantıyı planladıklarını bildiren Güven, Enstitü’nün diğer organı olan ve üst düzey kamu görevlileri, akademisyenler, ilgili TOBB Sektör Meclisleri ile TİM ve TEPAV temsilcilerinden oluşan Danışma Kurulu ile de bundan önce biraraya geleceklerini söyledi.

Toplantı, Platform üyelerinin Enstitü çalışmaları hakkında görüş ve önerilerinin alınmasıyla tamamlandı.

Haberle ilgili dosyalar

Sibel Guven in Sunumu

Yazdır

« Tüm Haberler