logo tobb logo tobbetu

Türkiye’nin Enerji Stratejisi, Paris’te Tartışıldı TEPAV Analisti Ozan Acar, toplantıda Türkiye’nin 2023 hedeflerini enerji perspektifinden ele aldı.
Haber resmi
02/07/2013 - Okunma sayısı: 4002

 

PARİS - Fransa Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (Institut Français Des Relations Internationales - IFRI) tarafından 2 Temmuz 2013 Salı günü Paris’te düzenlenen “Türkiye’nin Enerji Stratejisi: Fırsatlar ve Tehditler” başlıklı toplantıda TEPAV Ekonomi Politikaları Analisti Ozan Acar da bir sunum yaptı. TEPAV’ın raportör olarak yer aldığı 10. Kalkınma Planı İmalat Sanayinde Dönüşüm Özel İhtisas Komisyonu Raporu’na işaret eden Acar, çalışmada önceliklerden biri olan “yeşil büyüme”nin merkezindeki yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği alanında atılacak adımlara doğru tasarlanmış bir sanayi stratejisinin eşlik etmesinin önemini vurguladı.

IFRI Enerji Merkezi Direktörü Cecile Maisonneuve’nin moderatörlüğünde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Acar, Türkiye’nin 2023 hedeflerini enerji perspektifinden ele aldı.

130 milyar dolarlık özel sektör yatırımı ihtiyacı…

Türkiye’nin enerji talebinin geçtiğimiz 10 yıl boyunca gerçekleşen iktisadi büyüme neticesinde hızla arttığını ve 2023 yılı için belirlenen hedeflere yaklaşırken daha da yükselmesinin kaçınılmaz olduğunu belirten Acar, “2000-2011 döneminde kümülatif olarak yüzde 50 artan enerji talebinin 2011-2023 döneminde yüzde 91 artarak, 114 milyondan 218 milyon ton petrol eşdeğerine çıkması beklenmektedir” dedi. Acar, Türkiye’nin enerji ihtiyacını karşılayacak ilave üretim kapasitesinin inşası için yaklaşık 130 milyar dolar tutarında özel sektör yatırımına ihtiyaç olduğuna dikkat çekti.

Türkiye’nin 2023 hedefleri ile uyumlu bir enerji stratejisine duyulan ihtiyacı vurgulayan TEPAV Analisti Acar, şöyle konuştu:

“Üretim ve dağıtım aşamasında serbestleşme adımlarının vakit kaybetmeden tamamlanması gerek. Sektördeki rekabet koşullarını iyileştirmenin yanı sıra, hukuki çerçevenin, yabancı yatırımcıların Türkiye’de enerji yatırımı yapmasını kolaylaştıracak şekilde güçlendirilmesi büyük önem taşıyor. Türkiye’nin 2023’e doğru ilerlerken enerji güvenliğini ciddi anlamda ele alması gerekli.”

Yerli kaynaklar ve enerji verimliliği…

Petrol ve doğal gaz ithalatında ülke çeşitliliğini arttırmanın ve yerli kaynakların değerlendirilmesinin son derece önemli olduğunu belirten Acar, yerli kaynakların kullanımı ile birlikte enerji verimliliğinin de arttırılmasının enerji güvenliğinin sağlanması için gerekli olduğunu söyledi. Acar, “Türkiye’nin binalarda, sanayi ve hizmetler sektörlerinde azımsanamayacak bir enerji verimliliği potansiyeli bulunuyor. 2012 yılında yayınlanan Enerji Verimliliği Strateji Belgesi’nde belirlenen hedeflere ulaşılması için gerekli olan uygulamaların hayata geçirilmesi için ikincil mevzuat çalışmalarının vakit kaybetmeden tamamlanması gerekli” diye konuştu.

Toplantının diğer panelistleri IFRI Türkiye Programı Direktörü Dorothee Schmid, T.C. Dışişleri Bakanlığı Çok Taraflı Ekonomik İlişkiler Genel Müdürü Mithat Rende, Observatoire Méditerranéen de l'Énergie Hidrokarbon Çalışmaları Direktörü Sohbet Karbuz ve GDF Suez Diplomatik Danışmanı Denis Simonneau oldu.

Ozan Acar'ın toplantıda yaptığı sunuma İngilizce haber üzerinden ulaşmak için tıklayınız.

Yazdır

« Tüm Haberler