logo tobb logo tobbetu

Reber Planı - San Francisco Körfezi Projesi Neden Yapılmadı? Değerlendirme Notu / N.Emrah Aydınonat, Dr.
Haber resmi
01/10/2013 - Okunma sayısı: 3013

"1940'lar. San Francisco, Kaliforniya. Su sorunu büyük! Kahramanımız John Reber, San Francisco’nun su sorununu kökten çözecek bir proje önererek Kaliforniyalıları umutlandırıyor: Reber Planı veya diğer adıyla San Francisco körfezi projesi!

Bu yazı San Francisco’nun su sorunu kökten çözecek bir projenin, Reber Planı’nın hikâyesini anlatıyor. 1940’larda John Reber’in önerdiği bu büyük proje, San Francisco körfezinde su ihtiyacını karşılayacak iki büyük tatlı su gölü oluşturmayı, körfeze yeni arazi kazandırmayı, proje kapsamında tren yolu ve otoyollar inşa etmeyi, bir deniz üssü kurmayı ve taş ocaklarını yakıt ve mühimmat depolarına çevirip, gizlenmiş hangarlar inşa etmeyi öngörüyor. Hem su ihtiyacını karşılayacak, hem şehrin ekonomisini canlandıracak bu proje, askeri açıdan da çekici. Ne var ki, tüm cazibesine rağmen Reber Planı, istenmeyen bazı sonuçlar ortaya çıkarabileceği kaygısıyla rafa kaldırılıyor.

Projeyi eleştirenler, Reber Planı’nın ekosistemi olumsuz yönde etkileyebileceğini, çevreye zarar verebileceğini ve hatta su sorununu çözmekte yetersiz kalabileceğini iddia ediyorlar. Sonuç olarak, onların dediği oluyor ve proje rafa kalkıyor. Peki, projeyi eleştirenler, nasıl olup da projeyi destekleyenleri ikna ediyor? İşte bu sorunun cevabı Reber Planı’nın hikâyesinin can alıcı kısmını oluşturuyor..."

Etiketler: ABD, Çevre, Yatırım,

Yazdır

« Tüm Haberler