logo tobb logo tobbetu

Filistin'de "Barış İçin Sanayi"ye Bir Adım Daha… Batı Şeria’da kurulacak sanayi bölgesinin “kamulaştırma bedeli için gereken 10 milyon dolarlık paranın ödenmesine ilişkin mutabakat zaptı", Kudüs’te imzalandı.
Haber resmi
28/11/2013 - Okunma sayısı: 3089

 

KUDÜS - TEPAV'ın yürütücülüğünü yaptığı TOBB-BİS (Barış İçin Sanayi) girişimi kapsamında Filistin'de kurulacak organize sanayi bölgesi için mutabakat zaptı, 19 Kasım 2013 tarihinde imzalandı. Buna göre; TOBB'a bağlı TOBB-BİS A.Ş., Batı Şeria'daki Cenin kentinde organize sanayi bölgesi yapacak. Projenin 3 yılda bitirilmesi ve 6 bin Filistinliye iş imkânı sağlaması planlanıyor.

Hisarcıklıoğlu: “Artık dönüm noktasındayız”

Kudüs’te yapılan imza törenine Filistin Başbakanı Rami el-Hamdallah, Ulusal Ekonomi Bakanı Cevat Naci, Maliye Bakanı Şükrü Bişara ile Türkiye'nin Kudüs Başkonsolosu Büyükelçi Şakir Özkan Torunlar ile TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu katıldı. Hisarcıklıoğlu, imza töreni öncesinde yaptığı konuşmada projede çok önemli bir engeli aştıklarını belirterek, "Artık dönüm noktasındayız, bu noktaya 8 sene evvel gelmeyi istiyordum. Burası bana özel bir şey öğretti: Bir Arap atasözü 'Üzüm tane tane yenir' der, bir Türk atasözü de 'Güç olmasın da geç olsun' der. Nihai olarak imzalanacak bu mutabakat metniyle kamulaştırma sorununu çözmüş olduk. Şimdi enerjimizi dünyanın en güzel sanayi bölgesi yapmak için uğraşacağız" diye konuştu.

Konuşmaların ardından “sanayi bölgesinin kamulaştırma bedeli için gereken 10 milyon dolarlık paranın ödenmesine ilişkin mutabakat zaptı", TOBB adına TOBB-BİS A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Şekeroğlu, Filistin adına ise Ulusal Ekonomi Bakanı Cevat Naci ile Maliye Bakanı Şükrü Bişara tarafından imzalandı. Törende TEPAV Direktörü Güven Sak da bulundu.

Dünya ile ekonomik bağ kurulacak

Alman hükümetinin de destek verdiği projenin, beklenen takvimde yürümesi halinde, 3 yılda tamamlanması ve 6 bin kişiye doğrudan iş imkânı sağlaması hedefleniyor. Yeşil hat üzerinde bulunan bin dönüm arazi üzerine kurulacak olan Cenin Organize Sanayi Bölgesi, Haifa Limanı'na ve Ürdün sınırına 30 kilometrelik mesafede yer alacak. Bu sayede üretilecek sanayi ürünleri, İsrail'in Haifa Limanı'ndan dünya pazarlarına açılma imkanı bulacak.

Kurulacak bölgenin ABD’nin “Nitelikli Sanayi Bölgeleri” uygulaması kapsamında yer alması nedeniyle burada yer alacak yatırımcılar ABD’ye gümrüksüz ihracat fırsatından faydalanabilecek. “Serbest Bölge” statüsünde kurulacak olması nedeniyle de bölgeden Körfez ülkeleri ve Avrupa Birliği ülkelerine gümrüksüz mal satmak mümkün olacak. İsrail’in lojistik altyapısına da erişimin sağlanacağı bölge, çok sayıda sektörden Türk yatırımcılar için önemli bir cazibe merkezi haline gelebilecek.  Yaklaşık 18 yıl önce Gazze’de kurulması planlanan Erez Sanayi Bölgesi için de siyasi durumun elverişli hale gelmesiyle yeniden harekete geçilecek ve Gazze ile Batı Şeria için kritik önemde olan bu bölgeler ekonomik olarak hem birbirine hem de dünyaya bağlanacak.

Nereden nereye gelindi?

-TOBB’un Filistin’de Sanayi Bölgesi kurma girişimi, 2005 yılında “Ankara Forumu” kapsamında başladı.

-Gazze’nin kuzeyindeki Erez Sanayi Bölgesi’nin geliştirilmesi ve işletilmesi için yetkinin TOBB’a verilmesi konusunda İsrail, Filistin ve Türkiye arasında üçlü mutabakata varıldı.

-2006’da yaşanan çatışmalar ve sonrasında gelişen siyasi durum nedeniyle, Erez bölgesine yatırımcı çekilmesinin kısa vadede mümkün olmadığı anlaşıldı.

-Batı Şeria’da sanayi bölgesi kurma arayışına giren TOBB, önce güneydeki Tarkumya bölgesi için fizibilite çalışmalarına başladı.

-Filistin ve İsrail tarafıyla yürütülen temasların ve yapılan çalışmaların ardından yatırımcılar için Cenin’in çok daha cazip olacağı kararına varıldı.

-Cenin’de idari yetkilerin İsrail’den Filistin’e devrinin ardından bir engel aşılmış oldu ve buradaki bölge için imtiyaz sözleşmesiyle arsa problemlerinin çözümü, kamulaştırma sürecinin tamamlanması ve İsrail’in tampon bölgeyi genişletmesi nedeniyle başlatılan girişimlerin sonuç vermesine çalışıldı.

-Batı Şeria’da kurulacak sanayi bölgesinin “kamulaştırma bedeli için gereken 10 milyon dolarlık paranın ödenmesine ilişkin mutabakat zaptı", Kudüs’te imzalandı.

-Sırada İsrail ve Filistin yetkilileri ile güvenlik ve malların serbest dolaşımı konusundaki engellerin kaldırılması için yapılacak çalışmalar bulunuyor. Erez Sanayi Bölgesi için de siyasi durumun elverişli hale gelmesiyle yeniden harekete geçilecek.

Yazdır

« Tüm Haberler