logo tobb logo tobbetu

Perakendede Toparlanma Algısı Son 28 Ayın Zirvesinde TEPE, kasım ayında yükselişini sürdürdü ve -0,1 değerini aldı.
Haber resmi
03/12/2013 - Okunma sayısı: 1716

TEPE, Kasım 2013’te bir önceki aya ve geçen yıla göre yükseldi. TEPE’de geçen 3 aya ve geçen yıla göre işlerdeki toparlanma algısı, önümüzdeki 3 aydaki sipariş, satış ve satış fiyatı beklentilerinin geçen yıla göre yükseldiği belirlendi. Geçen yıla göre işlerdeki toparlanma algısı son 28 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Ekim’de düşen AB perakende güveni, kasım ayında da düşüşünü sürdürdü.

Ağustos ve eylül aylarında düşüşün ardından ekim ayında yükselen TEPE, kasım ayında da yükselişini sürdürdü. TEPE, Kasım 2013’te sıfırın altında 0,1 değerini aldı. Bir önceki aya göre 1,9 puan, geçen yılın aynı dönemine göre ise 3,4 puan yükseldi. TEPE’nin yükselmesinde önümüzdeki 3 aya ilişkin satış beklentilerindeki artış etkili oldu.

Mevsimsellikten arındırılmış TEPE’nin 2013 değerleri, eylül ayında 2012’den düşük değer alırken, ekim ayında 2012 ile aynı değeri almıştı. Kasım ayında ise TEPE, 2013 yılında 2012’den daha yüksek değer aldı. Son 2 yılda ekim ayından kasım ayına geçerken düşen TEPE, 2013 yılında ise yükseldi.

Önümüzdeki 3 aya ilişkin beklentilerin denge değeri Kasım 2013’te 18,6 puan oldu. Beklentilerde Kasım 2012’ye göre 7,2 puanlık, Ekim 2013’e göre ise 5,5 puanlık yükseliş oldu. Ekim 2013’te TEPE anketi katılımcılarının yüzde 29,9’u önümüzdeki 3 ayda işlerinde iyileşme beklerken, işlerinde kötüleşme bekleyenlerin oranı yüzde 30,7 düzeyinde kaldı.

Mevsimsellikten arındırılmış önümüzdeki 3 aya ilişkin beklenti değerlerine 2013 ve 2012 yılları itibari ile bakıldığında, 2013 yılı beklenti değerleri eylül ve ekim aylarında 2012’den düşük değer alırken kasım ayında yüksek değer aldı.

İşlerin geçen yılın aynı dönemine göre durumunun denge değeri Kasım 2013’te sıfırın altında 13,5 puan oldu. İşlerin geçen yılın aynı dönemine kıyasla durumunda Ekim 2013’e göre 7,7 puanlık, Kasım 2012’ye göre ise 16,3 puanlık artış oldu. Kasım ayında aldığı değerle işlerin geçen yılın aynı dönemine göre durumu, son 28 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

AB-27 Perakende Güven Endeksi, Kasım 2013’te sıfırın altında 5,6 değerini aldı. AB-27’de bir önceki aya göre 4,5 puanlık düşüş, geçen yılın aynı dönemine göre ise 3,2 puanlık artış oldu. Üst üste 5 aylık yükselişin ardından ekim ayında düşen AB perakende güveni, kasım ayında düşmeye devam etti. Türkiye geçen yıla kıyasla AB-27’ye göre iyi, Euro Bölgesi’ne göre daha kötü bir performans sergiledi.

AB-27 ülkeleri ve Türkiye’nin Perakende Güven Endeksi değerlerine bakıldığında Yunanistan’ın geçen yıla göre en fazla artış yaşanan ülke olduğu görüldü. Yunanistan’ı, Portekiz, İsveç, İspanya ve Litvanya takip etti. Geçen yıla göre en fazla düşüş İngiltere’de yaşandı. Bir önceki aya göre en fazla artış ise Finlandiya’da oldu. Euro Bölgesi Perakende Güven Endeksi, geçen yıla ve geçen aya göre AB-27’ye oranla daha iyi performans sergiledi.

Alt sektörler itibariyle bakıldığında geçen yılın aynı dönemine göre, yiyecek, içecek ve tütün ürünleri sektörü en iyi performansı gösteren sektör oldu. Bu sektörü, elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar, mobilya ve aydınlatma ekipmanları ve ev içi kullanım ürünleri, motorlu taşıtlar ve “Diğer” (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, vb.) sektörleri izledi. Bu 5 sektör dışındaki sektörlerde geçen yıla göre düşüş oldu. Geçen yıla göre en fazla düşüş ise tekstil, hazır giyim ve ayakkabı sektörü sektöründe oldu.  Bu sektörü birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar takip etti.

TEPE anketine soru bazında bakıldığında Ekim 2013’e göre “önümüzdeki 3 aydaki istihdam beklentileri” ve “geçtiğimiz 3 aya göre işlerin durumu” dışındaki tüm beklenti ve mevcut durumlarda artış yaşandı. Ekim 2013’e göre en fazla artış “önümüzdeki 3 aydaki satış beklentilerinde” ve “geçen yıla göre işlerin durumunda” oldu. Kasım 2012’ye göre ise tüm beklenti ve mevcut durumlarda artış görüldü. Kasım 2012’ye göre en fazla artış “geçtiğimiz 3 aya ve geçen yıla göre işlerin durumunda” yaşandı.

Konya’da perakende güveni 3 aydır düşüyor

TEPAV ve Konya Ticaret Odası (KTO) işbirliğinde gerçekleştirilen Konya Perakende Güven Endeksi (KOPE) kapsamında Şubat 2012’den bu yana Konya’da faaliyet gösteren 300 perakendeci ile her ay yüz yüze anketler yapılıyor.

Kasım ayında TEPE sıfırın altında 3,8 değerini alırken KOPE sıfırın altında 2,3 değerini aldı. Ağustos ayındaki yükselişin ardından eylül ve ekimde düşen Konya perakendesi, kasım ayında da düştü. KOPE geçen yılın aynı dönemine göre 4,3 puan düşerken, TEPE 3,5 puan yükseldi. Konya perakendesi, kasım ayında Türkiye genelinden ve AB-27’den daha iyi bir değer aldı.

Konya perakendesinde önümüzdeki 3 aydaki tedarikçilerden sipariş ve satış beklentileri bir önceki aya göre düşerken geçen yıla göre yükseldi. İşlerin geçtiğimiz 3 aya göre ve geçen yılın aynı dönemine göre durumunda ise Kasım 2012’ye göre artış yaşandı.



Yazdır

« Tüm Haberler