logo tobb logo tobbetu

Lizbon Stratejisi Bölge Toplantıları Tamamlandı İzmir, İstanbul, Antalya, Gaziantep ve Mersin'de gerçekleştirilen toplantılarda şehirler özelinde Lizbon Stratejisi'ne ilişkin sunumlar yapıldı, sorunlar tartışıldı.
07/03/2008 - Okunma sayısı: 3260 "Lizbon Stratejisi'nin Yaygınlaştırılmasına Yönelik Kurumlararası İşbirliği ve Eğitim Projesi" çerçevesinde düzenlenen bölge toplantıları İzmir, İstanbul, Antalya, Gaziantep ve Mersin'de yapıldı. Bölgesel seminerlerde, Lizbon Stratejisi'nin bölgesel düzeyde tanıtılması ve yaygınlaştırılmasının yanı sıra kurumlararası işbirliğinin artırılması hedeflendi. Toplantılarda yapılan grup çalışmalarında, bölgesel düzeyde devam eden projelerin geliştirilmesi ve bölge özelindeki sorunlara ortak akıl yürüterek çözümler aranması hedeflendi. Toplantılara her ilde yerel yönetim temsilcilerinden, bölgedeki iş dünyasının çatı kuruluşlarından, ildeki üniversiteden akademik düzeyde ve sivil toplum kuruluşlarından yaklaşık 100 kişilik katılım sağlandı.

İngiltere Büyükelçiliği Proje Bölümü, European Policy Information Centre (EPIC, UK) ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) işbirliği ile "Lizbon Stratejisi'nin Yaygınlaştırılmasına Yönelik Kurumlararası İşbirliği ve Eğitim Projesi" Ocak 2007'de başladı.
Mart 2007'de kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör kuruluşlarının katılımı ile rekabetçilik, inovasyon, eğitim ve beceriler, çevre ve enerji başlıklarında ilk bilgilendirme seminerleri gerçekleştirildi. Bu seminerler Lizbon Stratejisi'nde adı geçen politika alanlarında Avrupa Birliği ve Türkiye'nin güçlü ve zayıf yönlerini öne çıkarmayı hedefledi.

16-19 Ekim 2007 tarihlerinde, 125 kişinin katılımıyla Türkiye için özel önem taşıyan inovasyon, KOBİ'ler, istihdam, eğitim, enerji ve çevre ve yapısal fonları içeren eğiticilerin eğitimi semineri düzenlendi ve bu süreçte 30 kişilik proje eğitmeni seçildi. Bu grup bölgelerde gerçekleştirilen toplantılarda hem moderatör olarak hem de panel bölümlerinde sunum yaparak görev aldı.

Ankara'daki toplantıların tamamlanmasının ardından bölge seminerleri başladı.
Bölge Toplantıları
İzmir Semineri: 18 Şubat 2008'de, Ege Bölgesi Sanayi Odası'nın ev sahipliği yaptığı organizasyonda Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Tamer Taşkın ve Ingiltere İzmir Konsolosu Willy Buttigieg açış konuşması yaptılar. Bölge seminerinde EPIC Uzmanı Charles Dannreuther Lizbon Stratejisi konusunda genel bilgilendirme yaparken TEPAV| İstikrar Enstitüsü Direktörü Süreyya Serdengeçti ve TEPAV|EPRI Yönetişim Etütleri Direktörü Emin Dedeoğlu Lizbon Stratejisi'nin Türkiye uygulamalarını aktardı.

İstanbul Semineri: 20 Şubat'ta İstanbul Grand Cevahir Hotel'de TEPAV|EPRI Dış Politika Etütleri Direktörü Derya Sevinç, İstanbul İngiltere Başkonsolosu Barbara Hay ve İstanbul Vali Yardımcısı Fikret Kasapoğlu'nun açış konuşmalarını gerçekleştirdiği toplantıda, EPIC Uzmanı Charles Dannreuther ve TEPAV|MOD Direktörü Sibel Güven Lizbon Stratejisi'nin Avrupa'daki uygulamalarını ve Türkiye için anlamını aktardılar.

Antalya Semineri: 22 Şubat 2008'de Antalya Sheraton Oteli'nde düzenlenen toplantının açılış konuşmalarını TOBB-ETÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Serdar Sayan ve Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Akaydın gerçekleştirdi. Seminer konuşmacılarından EPIC Uzmanı Charles Dannreuther Lizbon Strateji konusunda genel bilgilendirme yaparken; TEPAV|EPRI Ekonomisti Esen Çağlar Lizbon Ajandası'nın Türkiye için anlamını ve uyum gerektiren öncelikli alanlarını aktardı.

Gaziantep Semineri: 3 Mart 2008 Gaziantep Grand Hotel'de gerçekleştirilen toplantıda TEPAV|EPRI Dış Politika Etütleri Direktörü Derya Sevinç ile Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer birer konuşma yaptılar. Seminerde EPIC uzmanı, Dr. Charles Dannreuther Avrupa Birliği Lizbon Stratejisi politika alanlarının değerlendirilmesini gerçekleştirdi. TEPAV|MOD Direktörü, Doç. Dr. Sibel Güven, Türkiye'nin Lizbon Ajandası'nı nasıl okuması gerektiğini ve bu kapsamda Türkiye için öncelikli politika alanlarını anlattı.

Mersin Semineri: 5 Mart 2008 Antalya Hilton Hotel'de düzenlenen toplantının açılışında Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, Mersin Valiliği ve Mersin Üniversitesi'nden temsilciler konuşurken, TEPAV adına Derya Sevinç, EPIC ve İngiltere Büyükelçiliği adına Dr. Charles Dannreuther katılımcılara proje hakkında bilgi verdi. TEPAV Direktörlerü Sibel Güven ise Türkiye açısından Lizbon gündemini yorumlayarak, AB ile Türkiye'nin paralel hedeflere sahip olduğunu aktardı ve Türkiye için öncelikli atılması gereken adımlar konusunda değerlendirme yaptı.

İzmir, İstanbul, Antalya, Gaziantep ve Mersin'de gerçekleştirilen toplantılarda proje eğitmenleri tarafından şehir özelinde Lizbon Stratejisi'ne ilişkin sunumlar yapıldı. Her ildeki toplantının öğleden sonraki bölümünde ise şehir özelinde öne çıkan konuların tartışıldığı grup çalışmaları ile çözüm odaklı proje alternatifleri geliştirildi.

Proje kapsamında önümüzdeki dönemde Ankara'da geniş katılımlı bir değerlendirme toplantısı yapılacak.

Yazdır

« Tüm Haberler