logo tobb logo tobbetu

Türkiye ile Ermenistan Arasındaki Ekonomik Fırsatlar TEPAV’da Değerlendirildi Türkiye-Ermenistan Normalleşme Sürecine Destek Projesi kapsamında yapılan toplantıda iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğini artırmaya yönelik fırsatlar masaya yatırıldı.
Haber resmi
13/02/2015 - Okunma sayısı: 2492

ANKARA – “Türkiye-Ermenistan Arasındaki Ekonomik İlişkilerin Geliştirilmesi" başlıklı toplantı, 13 Şubat 2015 Cuma günü TEPAV’da gerçekleştirildi. TEPAV’ın da aralarında bulunduğu 8 kuruluştan oluşan bir konsorsiyum tarafından yürütülen, AB finansmanlı “Türkiye-Ermenistan Normalleşme Sürecine Destek Projesi” kapsamında yapılan toplantıda, iki ülke arasındaki ekonomik potansiyel ve işbirliği olanakları tartışıldı.

Toplantıya, TEPAV Ermenistan-Türkiye Normalleşme Süreci Destek Projesi Koordinatörü Ussal Şahbaz’ın sunumuyla başlandı. Sunumunda, TEPAV’ın hazırladığı raporun bulgularını paylaşan Şahbaz, normalleşmenin yaratacağı ekonomik potansiyeli değerlendirdi. Mevcut durumda Türkiye’nin Ermenistan’ın ihracat yaptığı ülkeler sıralamasında 39. olduğunu belirten Şahbaz, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi halinde Ermenistan’ın toplam ihracatının yüzde 10 oranında artabileceğine işaret etti. Şahbaz, Ermenistan’ın ithalatı ile Türkiye’nin ihracatı arasındaki tamamlayıcılıkların düşük olduğunu ve daha çok İstanbul’da yoğunlaştığını vurgularken, bilişim ve turizm sektörlerinin işbirliğinde öne çıkabilecek alanlar olduğunu aktardı.

Konsorsiyum ortaklarından, Erivan merkezli Bölgesel Araştırmalar Merkezi (Regional Studies Center)’nin İcra Direktörü Richard Giragosian, hem ekonomik kriz, hem de ekonomik anlamda bağımlı olduğu Rusya’ya uygulanan yaptırımlardan olumsuz etkilenen Ermenistan için Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesinin son derece önemli olduğunu vurguladı. Giragosian, Ermenistan’a ihracat kanalının güçlendirilmenin Doğu Anadolu’da kalkınmaya destek olabileceğini belirtti. Azerbaycan’ın normalleşmenin önünde engel teşkil ettiğine işaret eden Giragosian, yine de normalleşmenin geleceğinden umulu olduğunu belirtti.

“G20 Bu Dönemde Daha Etkili Olacak”

Giragosian, süreçte uluslararası kuruluşların rolüne değinirken G20’nin bu açıdan önemli olabileceğini vurgulayarak “G20 bu dönemde daha etkili olacak, çünkü Türkiye’nin o yönde bir isteği var. Uluslararası kuruluşların pozisyonunu belirleyen üyeleridir.” dedi. Normalleşme çabaları şu anda beklemede olsa da süreçten umutlu olduğunu ifade eden Giragosian şöyle devam etti:

“İyimserim çünkü normalleşmenin hızlı veya kolay olması zaten beklenmiyordu. Ama geldiğimiz noktaya bakın. Bugün burada tartışıyoruz. İki ülkenin düşünce kuruluşları işbirliği yapıyor. Her iki taraf da geri dönmek için çok fazla yol kat etti.”

German Marshall Fund Ankara Ofisi Direktörü Özgür Ünlühisarcıklı normalleşme sürecinde Türkiye’nin Ermenistan ile Ermeni diasporasını ayrıştırması gerektiğini belirtirken, tarihi olaylar konusunda uzlaşmaya varmanın da normalleşme gündeminden ayrı düşünülmesi gerektiğini ve söz konusu uzlaşmanın normalleşmeyi takiben ortaya çıkabileceğini ifade etti.

Türkiye ile Ermenistan arasındaki ekonomik işbirliğinin normalleşmenin amacı değil, normalleşmeyi kolaylaştıracak bir unsur olduğunu sözlerine ekleyen Ünlühisarcıklı, ekonomik işbirliğine bölgesel bir perspektiften bakılması önerisinde bulundu.

 

TEPAV tarafından hazırlanan "Strengthening Connections and Business Synergies Between Turkey and Armenia" başlıklı rapora erişmek için tıklayınız.

Haberle ilgili dosyalar

Ussal Sahbaz in Sunumu

Yazdır

« Tüm Haberler