logo tobb logo tobbetu

TEPAV Direktörü Prof. Dr. Sak: "Türkiye AB'ye Giden Yola Bir Şerit Daha Eklemeli" Lizbon Stratejisi kapanış toplantısı yapıldı. Toplantıda TEPAV Direktörü Prof. Dr. Güven Sak, “Lizbon gündemi ve Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmeler” başlıklı bir sunum yaptı.
01/05/2008 - Okunma sayısı: 2325 ANKARA - TEPAV Direktörü Prof. Dr. Güven Sak bugün Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne giden sadece tek şeritli bir yolu olduğunu ifade ederek, "Türkiye'nin vazifesi bu yola ikinci bir şerit eklemek olmalı. AB'ye giden yol tek şeritli olduğu zaman, siyasi meselelerin yolu tıkaması çok sık ve kolay olabiliyor" dedi.

Lizbon Stratejisi'nin Yaygınlaştırılmasına Yönelik Kurumlararası İşbirliği ve Eğitim Projesi bir kapanış ve değerlendirme toplantısıyla tamamlandı. Toplantıda, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Direktörü Prof. Dr. Güven Sak "Lizbon gündemi ve Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmeler" başlıklı bir sunum yaptı. Bugün Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne giden sadece tek şeritli bir yolu olduğuna dikkat çeken Sak, konuşmasına şöyle devam etti.

"Türkiye'nin vazifesi bu yola ikinci bir şerit eklemek olmalı. AB'ye giden yol tek şeritli olduğu zaman, siyasi meselelerin yolu tıkaması çok sık ve kolay olabiliyor. İkinci şeridin konusu ise Lizbon Gündemi, yani rekabet gücünü arttırıcı tedbirler. Bu alanlarda AB'ye uyum olmalı. Türkiye zaten son yıllarda, özellikle Gümrük Birliği'ne katılımdan sonra, Avrupa sanayi alanının doğal bir parçası haline geldi. Bu eğilim önümüzdeki dönemde de devam edecek. Rekabet gücünü ilgilendiren politika diyalogunda da Türkiye hızla AB'deki tartışmaların bir parçası haline gelmeli. AB'ye giden yoldaki ikinci şerit, ekonomimizin rekabet gücünü ilgilendiren alanlarda Türkiye'nin AB'ye katkısı ve uyumu üzerine inşa edilmeli."

Toplantıda ayrıca, Proje partnerleri TEPAV ve European Policy Information Centre (EPIC, UK) proje hakkında bir değerlendirmede bulundular. Ardından ise projenin aktif katılımcıları proje hakkındaki görüşlerini ve ilerisi için önerilerini sundular.

İngiltere Büyükelçiliği Proje Bölümü, EPIC ve TEPAV işbirliği ile "Lizbon Stratejisi'nin Yaygınlaştırılmasına Yönelik Kurumlararası İşbirliği ve Eğitim Projesi" Ocak 2007'de başladı. Mart 2007'de kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör kuruluşlarının katılımı ile rekabetçilik, inovasyon, eğitim ve beceriler, çevre ve enerji başlıklarında ilk bilgilendirme seminerleri gerçekleştirildi. Bu seminerler Lizbon Stratejisi'nde adı geçen politika alanlarında Avrupa Birliği ve Türkiye'nin güçlü ve zayıf yönlerini öne çıkarmayı hedefledi.

İzmir, İstanbul, Antalya, Gaziantep ve Mersin'de gerçekleştirilen bölge toplantılarında ise proje eğitmenleri tarafından şehir özelinde Lizbon Stratejisi'ne ilişkin sunumlar yapıldı. Her ildeki toplantının öğleden sonraki bölümünde şehir özelinde öne çıkan konuların tartışıldığı grup çalışmaları ile çözüm odaklı proje alternatifleri geliştirildi.

Yazdır

« Tüm Haberler