Türkiye - Ermenistan Girişimcilik Programı’ndan 10 Başarılı Startup İstanbul’da Yatırımcılarla Buluşuyor İlk defa 2014 yılında Avrupa Birliği Fonlu Türkiye- Ermenistan Normalleşme Süreci kapsamında TEPAV ve PJC tarafından başlatılan Ermenistan-Türkiye Girişimcilik Programı’nın 5. aşaması 6 Ekim’de İstanbul’da düzenleniyor.
ANKARA - Program kapsamında, TEPAV ve PJC (Public Journalism Club, Ermenistan) tarafından açık bir çağrı sonucunda seçilen Ermenistan’nın 10 başarılı startup’ı, farklı ülkeleden gelen 500’den fazla startup ve 200’e yakın yatırımcı ile buluşuyor. Toplamda yaklaşık 4.000 katılımcı 6-10 Ekim tarihleri arasında Startup İstanbul çatısı altında bir araya gelecek.
Dünyanın dört bir yanından gelen yenilikçi girişimcileri ve yatırımcıları yakından tanıma fırsatını yakalacak startup’lar, aralarında Amal Dokhan, Ozan Sönmez, Bill Kenney, Rina Onur, Jake Disraeli, Betül Genç gibi isimlerin bulunduğu uzman bir kadro ile 4 gün sürecek yoğun bir girişimcilik kampına girecekler.
Programın son günü konferans kapsamında düzenlenecek Startup Istanbul Challenge yarışması finalinde, bölgenin en önemli risk sermaye şirketlerinden oluşan jüri en başarılı ilk üç girişimi seçecek.
Program Geçmişi:
1.Adım: Türkiye Girişimcilik ve Teknoloji Delegasyonun Ermenistan Ziyareti
6-9 Kasım 2014 tarihleri arasında Erivan ve Gümrü’de yapıldı.
Ermenistan’ın Erivan ve Gümrü şehirlerinde pek çok ziyaret ve tartışma oturumundan oluşan etkinliğe; Türkiye’den 12 Girişimci ve 12 Yatırımcı ile Silikon Vadisi’nden bir yatırımcıdan oluşan bir delegasyon katıldı. Girişimci başvuruları TEPAV tarafından yapılan açık çağrı ile toplandı ve TEPAV ve Viveka’dan uzman bir jüri ekibinin yaptığı iki aşamalı görüşmelerin ardından seçildi. Toplamda başvuran 50 girişimci arasından 12 girişimci programa katılmaya hak kazandı.
2.Adım: Ermenistan Girişimcilik ve Teknoloji Delegasyonunun Türkiye Ziyareti
25 Şubat- 1 Mart 2015 tarihlerinde, Ermenistan’dan 14 kişiden oluşan bir delegasyon İstanbul ve Antalya’da yapılan bir dizi girişimcilik etkinliğine katıldı. Girişimcilerin yanı sıra programa, Ermenistan’dan yatırımcılar, başarılı girişimciler ve bilişim uzmanları katıldı.
Etkinlik kapsamında Türkiye ve Ermenistan’da bilişim teknolojileri, startup’lar ve yatırım ortamının tartışıldığı bir yuvarlak masa toplantısı yapıldı. Ayrıca, İTÜ Teknokent ve bünyesindeki üç firmaya (Girişim Fabrikası, Yemeksepeti.com ve Startup Turkey) ziyaretler gerçekleştirildi.
Delegasyon İstanbul programının ardından Antalya’ya geçerek 27-28 Şubat’ta düzenlenen Startup Turkey’e katıldı. Bu sayede, bölgenin en prestijli ve kapsamlı girişimcilik ve teknoloji konferansında hem Türkiye hem de komşu ülkelerden katılımcılar ile tanışma fırsatı yakaladılar.
3. Adım: Türkiye ve Ermenistan Girişimci Ekiplerine İnternet Üzerinden ve Yüz yüze Eğitimler ile Proje Yarışması
Ermenistan ABD Büyükelçiliği tarafından finanse edilen bu adım TEPAV, Microsoft Yenilikçilik Merkezi ve PJC işbirliği ile gerçekleştirildi.
Kendi içerisinde 3 aşamada gerçekleşen bu adımda; öncelikle kapasite geliştirme aşamasında (23 Şubat-23 Mart 2015) Ermenistan ve Türkiye’den altı ekip Türkiye ve Ermenistan’dan uzmanlar tarafından online girişimcilik eğitimine tabii tutuldular. Bu bir aylık sürecin ardından altı ekip Ermenistan’da, Türkiye’den ve Ermenistan’dan mentörlerin desteğiyle dört gün süren yoğunlaştırılmış girişimcilik eğitimi aldılar (Mart 26-29 2015). Bu sürede fikir ve projelerini 12 Mayıs 2015’de sunulacak hale getirdiler.
13 Mayıs 2015’de gerçekleştirilen bir panelde jüri üyeleri program hakkında düşünce ve tecrübelerini paylaştı. Ermenistan Girişimcilik ekosisteminden katılımcıların yer aldığı panel, soru-cevap şeklinde devam etti ve sunum yapan girişimci ekiplere 4 ana dalda ödülleri verildi.
4. Adım: Ermenistan’dan gelen girişimcilere Ankara’da Türk girişimciler ile birlikte hızlandırıcı program
Ermenistan’daki ABD Büyükelçiliği tarafından ikinci kez fonlanan programın bu adımında; 1- 4 Şubat 2015 tarihlerinde Ermenistan’dan gelen üniversite öğrencileri ve yeni mezunlardan oluşan 12 genç girişimci TEPAV’da Türk girişimciler ve eğitmenlerle 4 günlük bir hızlandırıcı programa katıldı.
TEPAV, PJC ve Viveka işbirliğinde gerçekleşen programda, girişimcilere bilgilerini derinleştirecek, girişimcilik konusunda uzmanlaştıracak ve inovatif fikirlerini teknolojilerle tamamlamalarına imkan verecek eğitimler verildi. Program kapsamında, ODTÜ Teknokent, Bilkent Cyberpark ve oyun alanına odaklanmış kuluçka merkezi ATOM ziyaret edildi.
Hızlandırıcı program Viveka’dan Emin Okutan, Ermenistan’dan ise Narine Kotikyan’nın katkılarıyla sürdürüldü. Programa aynı zamanda, projenin ilk ayağını başarı ile tamamlayan Türkiye’den Evraka ve Ermenistan’dan Home-Planning girişimlerinin sahipleri tecrübelerini anlatarak katkıda bulundu.