logo tobb logo tobbetu

Türkiye’nin Avrupa Perspektifi Lüksemburg’da Tartışıldı
Haber resmi
08/03/2017 - Okunma sayısı: 3569

İktisadi Kalkınma Vakfı, Lüksemburg Ticaret Odası ve Türkiye–Lüksemburg İş Kulübü ortaklaşa organize ettiği “Türkiye’nin Avrupa Perspektifi: Gümrük Birliği ve Ötesi” konulu bir etkinlik 8 Mart tarihinde Lüksemburg’da gerçekleştirildi. Türkiye’nin Avrupa Birliği ile ilişkilerinde gelinen aşamada katılım müzakerelerinde son durum, Gümrük Birliği’nin güncellenmesine ilişkin beklentiler, vize serbestisi süreci ve göç konuları masaya yatırıldı.  İş çevreleri, akademisyenler, diplomatlar ve sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin ilgi gösterdiği toplantı geniş bir katılımcı kitlesi tarafından takip edildi.

Türkiye’nin Lüksemburg Büyükelçisi Haluk Ilıcak, Türkiye-AB ilişkilerinde hali hazırda karşılaşılan zorlukları değerlendirdi. Toplantıda Lüksemburg Dışişleri Bakanlığı AB İşleri Genel Müdürü Gaston Stronck, iki taraf arasındaki bütünleşmenin sağladığı yararın AB tarafından kamuoyuna daha etkin bir iletişim yoluyla aktarılmasının önemli olduğuna dikkat çekti.

TEPAV G20 Çalışmaları Merkezi Direktörü M. Sait Akman, Gümrük Birliği’nin işleyişine yönelik sıkıntıların giderilmesi amacıyla yapılacak güncellemelerin sağlayacağı potansiyel yararlar üzerinde durdu. Gümrük Birliği’nin tarım, hizmetler ve kamu alımları alanında yaratacağı olumlu etkilere vurgu yapan Akman, müzakerelerde karşılaşılması olası zorlukların da hesaba katılması gereğini belirtti. Özellikle tarım alanında mevcut koruma ve teşvik politikalarında yapılması gereken değişikliklerin kolay olmayacağına işaret ettiği konuşmasında müzakerelerin sadece ticaretin serbestleştirilmesi şeklinde algılanmaması gerektiğini, Gümrük Birliği’nin kurumsal yapısının da kapsamlı şekilde ele alınması ihtiyacının olduğunu belirtti.  Bu alanda atılacak adımların başında ‘karar alma’ ve danışma mekanizmasının geliştirilmesi olduğunu söyledi.

İKV Genel Sekreteri Çiğdem Nas, vize serbestisi sürecinde yaşanan zorluklar ve Türkiye’nin kriterleri yerine getirme sürecini değerlendirdiği konuşmasında, bundan sonraki döneme ilişkin görüşlerini ve iki tarafın dikkate alması gereken temel noktaları vurguladı.

Toplantının Kıbrıs konusunun ele alındığı tartışma bölümünde Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu yaptığı tarihsel sürece ilişkin değerlendirmesinde özellikle Kıbrıs Rum Yönetimi’nin AB’ye üye alınmasının zaman içinde Türkiye açısından yarattığı olumsuzluklara dikkat çekti.

Yazdır

« Tüm Haberler