Prof. Dr. Sak, "Bütçe Sürecinde Parlamentonun Rolü" konulu uluslararası sempozyumda "Bir daha IMF gerekmesin diye... Nasıl bir yaklaşım gerekir?"başlıklı bir sunum yaptı.
AFYON- TEPAV Direktörü Prof. Dr. Güven Sak, saydamlığın ve mali disiplinin iktisadi istikrarın temel önceliği olduğunu belirterek bunun için yasama ve yürütme arasındaki denetleme ve dengeleme ilişkilerinin yeniden ele alınması gerektiğini söyledi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin OECD/SIGMA ve Avrupa Komisyonu'nun işbirliği, TODAİE, Dünya Bankası ve MATRA-FLEX Projesi kapsamında Hollanda'nın Destekleri ile düzenlediği sempozyum 8-9 Ekim'de Afyonkarahisar'da gerçekleştirildi. TEPAV Direktörü Prof. Dr. Sak sempozyumda, "Bir daha IMF gerekmesin diye… Nasıl bir yaklaşım gerekir?" başlıklı bir sunum yaptı. Sunumunda iktisadi krizlerin Türkiye'de bir istikrar bilinci getirdiğine dikkat çeken Sak, istikrarın sağlanması için tek aracının IMF olmadığını, kurallara dayalı bir maliye politikasının bir çıpa işlevi görebileceğini belirtti.
Sunuşunda OECD bütçe veri tabanından alınan verilerle karşılaştırmalı bir analiz de yapan Sak, Türkiye'nin "mali sorumluluk" açısından kural ve kurumlarında eksikler bulunduğunu, parlamento denetiminin bu eksikliği giderebileceğini ifade etti. Sak, parlamentonun rolünün maliye politikasının şeffaflığını sağlayacak şekilde değişmesine ihtiyaç olduğunun altını çizerek, bütçe komisyonun yapısı ve çalışma biçiminin iyileştirilmesi gerektiğini belirtti. Prof.Dr. Sak mali disiplin ve saydamlık meselesi siyasi partiler kanunu, seçim kanunu ve anayasal reformlardan bağımsız ele alınmayacağını ifade ederek "mali disiplin anayasal reform gerektirmektedir." dedi.