Küresel Ticaret Sistemi’nin Açmazları: Buenos Aires Bakanlar Toplantısı Sonrası Elde Ne Var? Değerlendirme Notu / M. Sait Akman

Dünya Ticaret Örgütü’nün iki yılda bir yapılan ve en yüksek düzeyli karar merci olan Bakanlar Konferansı (BK) toplantılarının 11’ncisi Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te 10-13 Aralık tarihleri arasında tamamlandı. Büyük beklentilerin olmadığı bir ortamda yapılan toplantıdan dünya ticareti ve çok taraflı ticaret sistemi üzerinde dolaşan bulutları dağıtacak nitelikte ciddi bir karar çıktığı söylenemez. DTÖ Genel Direktörü Roberto Azavedo ortaya çıkan tabloyu “çalışmalarımız Buenos Aires sonrasında devam edecek, her Bakanlar Konferansı’nda somut bir çıktı alamayız” sözleriyle özetlemekte.
Kurallara dayalı çok taraflı ticaret sisteminin geleceğine ilişkin temel kararların alınması ve üye ülkelerin beklentilerini yansıtması bakımından önemli bir işleve sahip olan BK toplantıları, özellikle Doha Turu müzakerelerindeki tıkanma sonrası daha da önemli hale gelmişti. Nitekim 2013’de Bali’de yapılan BK’da Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması ve 2015’de Nairobi’de yapılan BK’da ise İhracat Sübvansiyonları’nın kaldırılması ve Bilgi Teknolojileri Anlaşması’nın yenilenmesi gibi bazı konularda uzlaşıya varılmış olması DTÖ’de çok taraflı kararların hala alınabildiğini göstermek açısından umut veren adımlar olmuştu. Ne var ki, küresel ticaret sistemini tehdit eden gelişmelerin yanında, özellikle ABD’nin yeni dönem ticaret politikası anlayışı ve küresel ticarete bakışı da eklendiğinde DTÖ’de şartların giderek daha zorlu hale geldiği söylenebilir.
Değerlendirme notuna erişmek için tıklayınız.
- Kuresel Ticaret Sistemi nin Acmazlari Buenos Aires Bakanlar Toplantisi Sonrasi Elde Ne Var
İlgili Yayınlar
- Sait Akman
- Sait Akman
İlgili Kişiler
« Tüm Haberler
günlük

Enflasyon kimin derdi?

Politika faizi yüzde 25 mi yüzde 40 mı?
