logo tobb logo tobbetu

ABD Seçim Havasına Girdi, Gelişmeler TEPAV’da Tartışıldı ABD merkezli düşünce kuruluşu CSIS’in Türkiye Projesi Direktörü olan Dr. Bülent Alirıza’nın konuşmacı olduğu bir toplantıyla, 2012 Kasım ayında yapılacak seçimlerin gündeme oturduğu ABD iç politikası ele alındı.
Haber resmi
22/11/2011 - Okunma sayısı: 2418

ANKARA – ABD’de, seçimlere bir yıllık bir zaman kalmışken yaşanan gelişmeler, TEPAV’da 22 Kasım 2011 Salı günü düzenlenen bir toplantıyla ele alındı.

Washington’daki Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi (Center for Strategic and International Studies - CSIS) Türkiye Projesi Direktörü Dr. Bülent Alirıza’nın konuşmacı olduğu toplantı, “ABD Siyaseti: 2012 Seçimlerine Doğru“ başlığı altında gerçekleştirildi.

Alirıza, belli bir elitin takibinde olan ABD dış politikasından farklı olarak iç politikanın herkesi ilgilendirdiğini ve Kasım’da hem başkanlık hem kongre için yapılacak seçimleri belirleyecek faktörün de ekonomideki olumsuz tablo olacağını belirtti. Başkan Obama’nın yeniden seçilmesini beklemediğini söyleyen Alirıza, buna şimdiye kadarki seçimlerde etkili olan ülkede ve ekonomide “gidişatın nasıl olduğu” noktasında kamuoyunun görüşlerindeki “ezici” olumsuz durumu gerekçe gösterdi. Dr. Bülent Ali Rıza, yüzde 70’ler civarında memnuniyetsizliği yansıtan anketlere işaret ederek, “Genellikle bu rakamlar böyle olunca bir başkan tekrar seçilmez. Bu noktada yüzde 9 civarındaki işsizliğin de etkisi olacak” şeklinde konuştu.

“Wall Street işgali”nin yansıması…

Alirıza, Obama’nın polisin ciddi müdahalesinin yaşandığı Wall Street işgali konusunda şimdiye kadar yorum yapmaktan kaçındığını aktarırken, ABD Başkanı için önemli olan genç seçmenin oy vermesi noktasında bu durumun Obama açısından sandığa olumsuz yansıyabileceğini ifade etti. Dr. Alirıza, Tel Aviv-Washington ilişkilerindeki gidişat, Cumhuriyetçiler’in Obama’nın koltuktan indirilmesi konusunda gösterdiği büyük hevesi ve seçim kampanyası fonu oluşturma çabalarında kendi imajına ters bir çaba içinde olmasını da Obama’nın dezavantajları arasında saydı.

Karşısına aday koyunca durum değişiyor

Diğer yandan Başkan Obama’nın karşısına Cumhuriyetçi Parti’nin göstereceği adayın önemli olacağına değinen Alirıza, “Obama tek başına dezavantajlı gözükse de karşısına bir isim koyunca durum değişiyor” dedi. Alirıza, yine anketler bu çerçeve Başkanlık seçiminin favori adayları konusunda bazı değerlendirmelerde bulundu.

Dr. Bülent Alirıza, ABD Kongresi’ndeki duruma işaret ederek, “Obama seçilse bile Kongre’nin diğer kanadını da Cumhuriyeçiler’e kaybederse ki çok zorladıklarını biliyoruz, başkanlığının pek manası kalmayacak” dedi. Şu an bütçe kesintileri konusunda Kongre’de ciddi anlaşmazlıkların yaşandığını hatırlatan Alirıza, Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu olan Cumhuriyetçiler’in Kongre’yi bloke ettiğini ve Obama’nın seçimlerden bu kanadın güçlü çıkması halinde ileride çok zorlanacağını dile getirdi.

Yazdır

« Tüm Haberler