logo tobb logo tobbetu

TEPAV: "Eksik İstihdam da Artıyor" Mevsimsellikten arındırılmış eksik istihdam endeksi 5,8 puan artarak 88,7’ye yükseldi.
Haber resmi
13/10/2013 - Okunma sayısı: 4875

 

ANKARA - Türkiye’de işsizliğin yanı sıra eksik istihdamın da arttığı belirlendi.

TEPAV’ın İstihdam İzleme Bülteni’ne göre, mevsimsellikten arındırılmış eksik istihdam endeksinde 2012’nin başından beri kaydedilen hızlı yükseliş eğilimi Mayıs 2013’te de devam etti. Endeks bir ay içinde 5,8 puan artarak 88,7 oldu.

Bülten’de işsizlik oranlarına ilaveten, eksik istihdamın da işgücü piyasasındaki arz ve talep dengesini gösteren değişkenlerden olduğuna dikkat çekilerek, şu ifadelere yer verildi:

“Eksik istihdam yarı zamanlı veya tam zamanlı çalışan işgücünün ne kadarının mevcut çalışma saatlerinden daha fazla çalışmak istediğini ölçmektedir, dolayısıyla da ekonomide işgücünün, potansiyelin ne kadar altında istihdam edildiğini ölçmede faydalanılan göstergelerdendir.

TÜİK 2009 Ocak ayından itibaren i) zamana bağlı eksik istihdamı (mevcut işinde 40 saatten az çalışmış ve ancak daha fazla çalışmak istediğini ifade etmiş işgücü) ve ii) yetersiz istihdam göstergeleri (mevcut işini değiştirmek veya ek iş arayan işgücü) temin etmeye başlamıştır. Daha önceki veriler ise karşılaştırılabilir durumda değildir.”

Firmalar yeni iş imkanları yaratabiliyor

Öte yandan, İŞKUR tarafından yayımlanan açık pozisyonların kayıtlı işsizlere oranı Mayıs 2013’te artarak 293 değerini aldı.  Bu gelişme yeni iş pozisyonlarındaki canlanmanın arttığına işaret ediyor. Ekonomide açık pozisyonların işsizlere oranla artış göstermesi, firmaların yeni iş imkanları yaratması bakımından olumlu bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

TEPAV’ın İstihdam Bülteni'nde konuya ilişkin temel verilerdeki gelişmeler şöyle yeraldı:

“Mayıs 2012-2013 döneminde, mevsim etkilerinden arındırılmış verilere göre,  işgücü piyasasına 1 milyon 156 bin kişi daha girmiştir. Böylece işgücü sayısını 28 milyon 399 bine çıkmıştır. İşgücüne katılım oranı 1,3 puanın üstünde artışla yüzde 51,2’ye yaklaşmıştır.

Buna paralel olarak Mayıs 2012-2013 döneminde, 12 ayda 883 bin kişiye daha istihdam yaratılmıştır. İşsizlilik rakamlarında ise 273 bin kişilik bir artış gözlenmiştir. Mayıs 2012’de yüzde 9 olan işsizlik oranının 1 yıl içinde yüzde 9,6 seviyesine ulaştığı görülmüştür.”

Yazdır

« Tüm Haberler