logo tobb logo tobbetu

Türkiye’nin Çin ile Dış Ticaretinde Bilinmesi Gereken 3 Şey Değerlendirme Notu / İrem Kızılca
Haber resmi
06/03/2014 - Okunma sayısı: 4030

"2008 krizinden önce düşük cari açık ve yüksek büyüme performansı gösteren Türkiye krizden sonra aynı büyüme performansını gösterebilmek içi daha fazla cari açık vermek zorunda kalmıştır. 2014 yılı için beklenen düşük büyüme ve yüksek cari açık Türkiye’nin önümüzdeki dönem kırılganlığı için risk oluşturmaktadır. Cari açık üzerinde en büyük etkisi olan faktör ise dış ticaret açığıdır. Türkiye’nin petrol hariç en fazla dış ticaret açığı verdiği ülke ise yüzde 26’lık payı ile Çin’dir. Çin ile olan dış ticaret açığımız etkileyen unsurlar cari açığın yapısal nedenlerini anlamamıza da katkı sağlamaktadır.

Türkiye ile Çin dış ticareti 90’ların sonundan bu yana hızla artmaktadır. 2000’lerin başında 1 milyar doları bulmayan Türkiye ile Çin arasındaki dış ticaret hacmi 2012 yılı itibari ile 24 milyar doları aşmıştır.  Türkiye’nin 2012 yılı itibari ile Çin’e yaptığı 2,8 milyar dolarlık ihracata karşılık Çin’den 21,2 milyar dolarlık ithalat yapmış ve 18,4 milyar dolarlık açık vermiştir.

Türkiye’nin Çin ile dış ticaretinin Türkiye için önem kazandığı bu dönemde Çin ile olan ticari ilişkimizde üç önemli nokta dikkat çekmektedir. Birincisi Türkiye Çin’den ileri teknoloji ürünü malları düşük fiyatlarla almaktadır. İkincisi Türkiye Çin’e yüksek oranda niteliksiz doğal kaynak ürünlerini dünya ortalama fiyatlarının altında satmaktadır. Üçüncü olarak ise son 16 yılda Türkiye Çin’e olan ihracatı hızla artmasına rağmen hem Çin’in ithalatından önemli bir pay elde edememiş hem de gelişmekte olan Asya pazarına entegre olamamıştır."

Yazdır

« Tüm Haberler