logo tobb logo tobbetu

Gelişmişlik Göstergesi Olarak Gece Işıkları: İller Arası Gelir Eşitsizlikleri Ne Durumda? Değerlendirme Notu / Seda Başıhoş & Ayşegül Taşöz Düşündere
Haber resmi
05/05/2016 - Okunma sayısı: 9072

"Türkiye kapsayıcı bir büyüme sergilerken, illerin büyüme oranlarında bir asimetri gözlemlenmektedir. Türkiye, 2003-2013 arasında kapsayıcı bir büyüme sergilemiştir. Yani, yıllar içerisinde yoksulların ekonomiden aldıkları pay artmıştır. İl bazında kişi başı gelir, 2001 yılından beri yayınlanmadığı için kapsayıcı büyümenin iller arası gerçekleşip gerçekleşmediği ise bugüne kadar analiz edilememiştir. Bu çalışmada, gece ışıkları verilerinden yola çıkarak hesaplanan GSYH verilerinin kullanımlıyla, (i) il bazında büyüme performansları analiz edilmiş ve (ii) iller arasındaki gelir eşitsizliği incelenmiştir. Analiz sonuçları doğrultusunda, Türkiye’nin bazı illerinde kişi başı gelirdeki artışın mevcut politika ve reformlarla hızlanma eğiliminde olduğu, bazı illerinde ise bu araçların istenen sonucu vermediği söylenebilir. Nitekim bu illerin tespit edilmesi, daha sonrasında farklılaştırılmış politika araçlarının tanımlanabilmesi için ilk adımı oluşturmaktadır.

Ülkelerin geceleri yaydığı ışık yoğunluklarının sayısallaştırılmasıyla, il bazında reel GSYH hesaplanabilmektedir. NOAA’nın uydular aracılığıyla toplamış olduğu gece ışık verileri ile tüm koordinatlar için ışık yoğunluğu ölçülmekte ve bu veriler yüksek çözünürlüklü haritalar olarak halka sunulmaktadır (Bkz Şekil 1). Bu çalışmada ise, ülke genelinde reel GSYH’nin ölçümünde güvenilir bir veri kaynağı olduğu kanıtlanan ışık verileri ile 81 il için ilk defa hesaplanan reel GSYH verileri kullanılmıştır. "

Çalışmanın tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

 

"Gelişmişlik Göstergesi Olarak Gece Işıkları: Ulusal Ölçekte ve İl Bazında GSYH Tahmini" adlı diğer bir çalışmaya buradan erişebilirsiniz.

Çalışmayla ilgili verilere buradan ulaşabilirsiniz.

Haberle ilgili dosyalar

EK 1 Kisi Basi GSYH

Etiketler:

Yazdır

« Tüm Haberler