logo tobb logo tobbetu

Hadi Gelin Danaya Girelim: Çiftlik Bank Hadisesi Değerlendirme Notu / Dr. Selim Soydemir  
Haber resmi
28/03/2018 - Okunma sayısı: 4580

 

Mevduat faizleri ve BIST 100’ün getirisi son dört yılın üçünde, DİBS getirisi de son dört yılın ikisinde reel olarak negatif olmuştur. Külçe Altın ve Euro ise aynı dönemde reel olarak pozitif getiri sağlamış, dolar ise dört dönemde de dalgalanmış olsa da reel olarak hem en yüksek hem de pozitif getiri sergilemiştir. Faizlerin veya finansal getirilerin reel olarak düşük veya negatif seyretmesi, tasarruf sahiplerini, ilave gelir peşinde koşanları veya hızlı ve yüksek gelir elde etmek isteyen insanları yeni yollar aramaya yönlendirdiği ileri sürülebilir. Bu gelişmeler öte yandan bazı bölgelerde söz konusu durumdan istifade etmek isteyenler ile projelerine kaynak bulmaya çalışanları, tasarruf sahiplerinin bu beklentilerini kullanmaya, istismar etmeye veya cevap vermeye yönlendirmiştir.

Faizlerin sıfıra yakın veya negatif seyretmesi tasarruf sahiplerini bitcoin ve diğer altcoin’lerle Çiftlik Bank veya Süt Bank gibi uygulamalara yönlendirmektedir.

Bu çalışmada Yeni Üretim Organizasyon Modeli olarak tanıtılan Çiftlik Bank, Süt Bank veya Dana Bank gibi sistemlerin çalışması, piramit türü yapılarla benzerlikleri ve nihayetinde de kitle fonlama (crowd funding) modellerinin bu çerçevede kullanılabilirliğine değinilecektir.

 

Değerlendirme notuna erişmek için tıklayınız.

 

Basında:

https://www.msn.com/tr-tr/video/izle/%C3%A7iftlik-bank-benzeri-saadet-zincirlerinde-10-halkada-%C3%A7%C3%B6k%C3%BC%C5%9F-garanti/vi-AAvhDUW

https://www.cnnturk.com/ekonomi/ciftlik-bank-benzeri-saadet-zincirlerinde-10-halkada-cokus-garanti

http://www.patronlardunyasi.com/haber/Dana-Bank-la-basladi-10-halkada-cokus-garanti/203489

http://www.finansgundem.com/haber/cokus-garanti-10-halkadan-sonrasi-yok/1291723

https://www.yeniakit.com.tr/haber/iste-dost-kazilamayolma-yontemi-10-halkada-cokus-442181.html

https://www.yenisafak.com/ekonomi/13-halkada-batis-garanti-3191603

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/13-halkada-cokus-garanti-40788617

Etiketler:

Yazdır

« Tüm Haberler