logo tobb logo tobbetu

Yerelde Siyasi Sorumlulukla Hizmet Sorumluluğunun Örtüşmemesi ve Seçim Sisteminden Kaynaklanan Temsil Sorunları Yerel Yönetim Reformu Tartışma Dizisi / Politika Notu - 1 /Selçuk Sertesen
Haber resmi
27/09/2011 - Okunma sayısı: 3273

"Ülkemizde 2000 sonrası gerçekleşen kamu yönetimi reformlarının kayda değer bir kısmını yerel yönetimler alanında yapılan kanun değişiklikleri oluşturmaktadır. Bu değişikliklerin başlangıcı olarak kabul edebileceğimiz 5018 sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu’nun gerekçesinde mali yönetimde şeffaflığın sağlanması, sağlıklı bir hesap verme mekanizmasının kurgulanması ve harcama sürecinde yetki-sorumluluk dengesinin kurulmasına yönelik bir vurgu bulunmaktadır. Bu kanunu takiben yürürlüğe konulan belediye ve il özel idareleri kanunları ile merkez-yerel arası vesayete dayalı ilişki biçimini daha etkin bir işbölümünü içeren ilişki biçimine dönüştürmek hedeflenmiştir. Reform süreci başlamadan hemen önce reformun genel çerçevesini ortaya koymak üzere Başbakanlık tarafından yayınlanan politika dokümanında bu “dönüşümün yerel yönetim ayağındaki temel hedefinin ağır merkezi vesayet ve yetersiz mali kaynaklara sahip yerel yönetimlerin güçlendirilmesi” olduğu belirtilmekte, yereldeki dönüşümün ana ilkelerinin yerindenlik ve vatandaş memnuniyetinin sağlanması olduğu ifade edilmektedir.

Bu değişim süreci belli alanlarda olumlu gelişmeleri beraberinde getirmiştir. Özellikle yukarıda bahsedilen 2005 sonrası yürürlüğe giren kanunlarla il özel idareleri ve belediyeler idari özerklik anlamında geçmişe oranla güçlenmiş, bağımsız karar alma kabiliyetleri artmıştır.

Bu olumlu gelişmelere rağmen eski düzenlemelerin getirdiği bazı sorunlar halen devam etmektedir..."

Yazdır

« Tüm Haberler