logo tobb logo tobbetu

COVID-19’un Türkiye Ekonomisine Etkisini Nasıl Takip Edebiliriz? Gerçek Zamanlı bir Gösterge Olarak Elektrik Tüketimi Değerlendirme Notu / Ayşegül Taşöz Düşündere, Merve Dündar
Haber resmi
22/03/2020 - Viewed 5384 times

 

 

22 Mart 2020 saat 09.43 itibarıyla dünya genelinde 307 bin 280 kişiye COVID-19 tanısı konuldu. 2 buçuk aylık süreçte, salgın 171 ülkeye yayıldı. Dünya genelinde birçok ülkede virüs ile mücadelede yoğun “baskılama stratejileri” uygulanıyor ve virüsün yayılmasını önlemek için “sosyal mesafe” konulması öneriliyor, uçuşlar kaldırılıyor, sınırlar kapatılıyor, fabrikalar kapatılıyor, sokağa çıkışlar yasaklanıyor. Hastalığın seyri, tedbirleri doğru tasarlayabilmek için, ekonomideki gelişmeleri yakından izlemenin önemine işaret ediyor.

Türkiye’de ilk vaka 11 Mart 2020’de açıklanırken ekonominin bu salgından ne düzeyde etkileneceğini tahmin etmek hem arz hem de talep açısından doğrudan ve dolaylı şoklarla oldukça zorlaşıyor. Öte yandan, anlık takibin mümkün olduğu elektrik tüketim verisi, bu gibi kriz anlarında ekonominin seyrinin takibi için önemli bir araç konumunda. Bu yazıda, COVID-19 sonrası Türkiye’nin enerji tüketimini İtalya ile kıyaslamalı olarak analiz ettik. İtalya’da elektrik tüketiminde düşüşler gözlemlense de Türkiye’de şu aşamada elektrik tüketiminde bir azalma yok. Önümüzdeki günlerde karşılaştırmalı olarak bu göstergeyi takip edeceğiz.

 

 

Değerlendirme notunun tamamına erişmek için tıklayınız.

Yazdır

« All News