logo tobb logo tobbetu

Dünya Ticaret Örgütünde neler oluyor; Genel Direktör Seçimi Değerlendirme Notu/ Bozkurt Aran
Haber resmi
19/05/2020 - Viewed 3356 times

 

 

Dünya Ticaret Örgütü Genel Direktörü Roberto Azevedo 14 Mayıs tarihinde uluslararası kamuoyu için sürpriz olan bir açıklama yaparak görevinden Eylül 2020’de ayrılacağını ilan etmiştir. Ayrılmasına gerekçe olarak, bu yıl için planlanan DTÖ Bakanlar Toplantısının COVID-19 dolayısıyla 2021 yılına ertelenmesi nedeniyle kendisinden sonra göreve gelecek DTÖ Genel Direktörüne yeterli hazırlık süresi sağlama gayesini göstermiş, istifasının sağlık veya başka bir nedenle bağlantılı olmadığını sözlerine eklemiştir.

Tabiatıyla küresel ticaret hacminin önemli düşüşler gösterdiği ve DTÖ’nün etkinliğinin sorgulandığı bir dönemde Azevedo’yu istifaya sevk eden gelişmelerin ne olduğu merak konusudur. Kazakistan’da 8-11 Haziran 2021 tarihlerinde yapılması kararlaştırılan 12’nci Bakanlar Konferansının yeni Genel Direktör tarafından yapılmasının yolunu açmak için, Genel Direktörlük görevini normalde Eylül 2021’de tamamlaması gereken Azevedo’nun aceleyle Mayıs 14’nde istifasını açıklaması dikkat çekicidir.

Yeni Genel Direktörün örgüte üye 164 ülkenin mutabakatı ile seçilmesi gerekmektedir. Bütün üye ülkelerinin mutabakatı gerekli olduğundan seçim sürecinde her ülkenin dolaylı olarak veto kullanmak yetkisine sahip olduğunu düşünmek gerekir. Böyle olduğu için de DTÖ’yü zorlu bir süreç beklemektedir.

 

Değerlendirme notunun tamamına erişmek için tıklayınız.

Yazdır

« All News