logo tobb logo tobbetu

Avrupa Parlamentosu Raporu’nun Çağrısına Rağmen Garp Cephesi’nde Yeni Bir Şey Yok Değerlendirme Notu / Nilgün Arısan Eralp
Haber resmi
21/06/2021 - Viewed 3282 times

 

 

Türkiye’nin de ele alınacağı bir başka Avrupa Birliği (AB) liderler zirvesinin arifesindeyiz.  2020 yılının Ekim ayından beri yapılan üç AB zirvesinde dış politika (Doğu Akdeniz)  başlığı altında ele alınan Türkiye ile Birliğin artık değerlerden olabildiğince uzak, işlevsel bir iş birliği kurmak istediği açık. Türkiye’de de her ne kadar “AB üyeliği stratejik hedefimiz” dense de bu tür bir ilişki tercih ediliyor.

2020 yılının Ekim ve Aralık ayında yapılan AB zirvelerinin sonuç belgelerinde Türkiye konusu hep Doğu Akdeniz başlığı altında ele alındı ve Türkiye’de demokrasi, hukukun üstünlüğü ve temel haklar konusunda hiç bir ifade yer almadı. Bu bile artık AB liderlerinin Türkiye’yi bir aday ülke olarak görmediklerine delalet etmekte.

2021 yılı Mart ayında yapılan AB zirvesi öncesi, TEPAV’ın,  İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) ve İstanbul Politikalar Merkezi (İPM)  ile birlikte kaleme aldığı yazıda taraflar arasında sürdürülebilir bir işbirliği tesis edilebilmesi için bile demokrasi, hukukun üstünlüğü, temel haklar ve iyi yönetişim gibi evrensel değerlerin önemi vurgulanmıştı.

 

Değerlendirme notunun tamamına erişmek için tıklayınız.

Tags:

Yazdır

« All News