logo tobb logo tobbetu

Avrupa’da bu defa İsviçre – Avrupa Birliği ayrışması tartışılıyor Değerlendirme Notu / Bozkurt Aran
Haber resmi
16/08/2021 - Viewed 2654 times

 

 

Bir süredir İsviçre ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki her yönden yoğun ilişkilerde bazı dalgalanmaların olduğu görülmektedir. İngiltere’nin AB’den ayrılmasından sonra İsviçre ile ilişkilerinde de ayrışmayı çağrıştıracak gelişmelerin yaşanması  “Brexit”ten sonra şimdi de bir de “Swexit” gerçekleşiyor savlarının ortaya atılmasına neden olmuştur.

İsviçre ile AB arasında uzun süre müzakere edilen ve metin üzerinde mutabakat sağlanan kapsamlı anlaşmanın İsviçre Federal Konseyi tarafında onaylanmayacağı bu yılın başında ilan edilmişti. Daha sonra AB ve İsviçre’nin de dâhil olduğu “Avrupa Serbest Ticaret Birliği – EFTA”  ülkeleri arasındaki hukuki zemini ve mahkeme kararlarının tenfizini sağlayan Lugano Anlaşmasında Brexit dolayısıyla İngiltere pürüzlerle karşılaşmıştı. Ayrıca İsviçre’nin savaş uçak alımında Avrupa firmalarını seçmeyerek Amerikan F35 uçaklarını tercih etmesi de ayrıca sorunlu bir gündem konusunu oluşturmuştu.

Bu gelişmeleri bir arada değerlendiren ekonomik çevreler, bu gelişmeleri İsviçre’nin AB’den ayrışmaya başladığının kanıtları olarak değerlendirmektedir.

 

Değerlendirme notunun tamamına erişmek için tıklayınız.

Tags:

Yazdır

« All News