logo tobb logo tobbetu

Türkiye En Geç 2035’te Kömürden Çıkmalı! Nilgün Arısan Eralp, Senem Aydın Düzgit, Atila Eralp, Leyla Karakaya, Fuat Keyman, Çiğdem Nas, Bengisu Özenç, Selin Özokcu, Güven Sak, Ümit Şahin
Haber resmi
20/02/2022 - Viewed 3186 times

 

 

Türkiye’nin kalkınma politikalarının tasarımına yönelik veri derleyen, bilgi üreten ve strateji geliştiren üç kuruluş olarak, 8 Mart 2021 tarihinde küresel yeşil dönüşüm gündemine ilişkin gözlemlerimizi paylaşmış ve Türkiye’nin yeşil dönüşüme geç kalmaması için önerilerimizi sıralamıştık. Bugüne kadar geçen sürede söz konusu çağrı metnimizin karşılık bulduğunu görüyor; çağrılarımız arasında yer alan Paris Anlaşması’nın onaylanması ve 2053 net-sıfır gibi iddialı bir azaltım hedefinin belirlenmesi yönündeki gelişmeleri memnuniyetle karşılıyor; Ulusal Katkı Beyanı’nın güncellenmesi ve sanayi, enerji, tarım ve ticaret politikalarının bu doğrultuda yeniden tasarlanması sürecini yakından takip ediyoruz.

Türkiye’yi 2053 hedefine en hızlı şekilde ulaştırabilecek ve bunun yanında pek çok eş fayda ile kalkınma politikalarına destek verebilecek en öncelikli adım Türkiye’nin en geç 2035’e kadar elektrik üretiminde kömürden kademeli çıkışı olarak değerlendirilmektedir. Bu yöndeki gözlemlerimizi ve taleplerimizi metinde sıralıyor, Türkiye’nin düşük karbonlu ekonomiye geçişinin ancak kapsayıcı çözümlerle mümkün olabileceğinin farkında olarak, üzerimize düşen görevleri yerine getirmeye ve paydaşlarla iş birliği içerisinde çalışmaya hazır olduğumuzu bir kez daha açıklıkla beyan ediyoruz.

 

Çağrı metnine erişmek için tıklayınız.

 

Bu çağrı metni TEPAV, İPM ve İKV ortaklığında kaleme alınmıştır.


Yazdır

« All News