The articles and opinions on the TEPAV website are solely those of the authors and do not represent the official views of TEPAV.
© TEPAV, all rights reserved unless otherwise stated.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Campus, Section 2, 06560 Söğütözü-Ankara
Phone: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV is a non-profit, non-partisan research institution that contributes to the policy design process through data-driven analysis, adhering to academic ethics and quality without compromise.
Değerlendirme Notu / H. Hakan Yılmaz
Orta Vadeli Programlara (OVP) bakıldığında, makro parametrelerin hedef ve gerçekleşmeleri arasında özellikle 2018’den itibaren önemli sapmalar oluşmaya başladığı ve farklı bir patikaya çıkıldığı görülmektedir. Özellikle 2018-2022 arasında uygulanan programların yapısından kaynaklı problemlerin varlığında hedeflerde yaşanan büyük sapmalar ekonomik programların kredibilitesini de düşürmüştür. Buna TÜİK başta olmak üzere açıklanan kamusal verilerde kurumsal doğruluk ve güvenilirlik sorunu da eklenince aslında yüksek enflasyonla birlikte başka bir sorun alanını da yaratmış durumdayız. Normalleşme suretiyle (rasyonel politikalara dönüş) buradan dönüş mümkün ama geliş kadar eğlenceli ve kolay değil.
Bu çalışma Türkiye’de OVP odaklı makro mali tahminlerinin güvenilirliğini konusunda yapılan tartışmalara doğru bir başlangıç ve çerçeve koyma amacını taşımaktadır. Ele alınan konular ve önerilerle OVP’ler de yapılan tahminlerin güvenilirliğini artırma ve tahmin modellerinde ve kamuoyuna sunumunda geliştirilmesi gereken alanlara yönelik bir katkı verme çabasını da taşımaktadır. İzleyen dönemde yayımlanacak olan çalışmamızda, hem politika oluşturma süreci hem de yöntemsel olarak konu, kamu maliyesini de kavrayacak şekilde çok boyutlu bir şekilde ortaya konacaktır.
Değerlendirme notunun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.