logo tobb logo tobbetu

Rusya'nın DTÖ Üyeliğinin Türkiye’ye Etkisi Tartışıldı Toplantı başta TİM olmak üzere ihracatçı birliklerinden temsilcilerin katılımıyla yapıldı.
Haber resmi
09/11/2012 - Viewed 4417 times

 

İSTANBUL – TEPAV Ticaret Çalışmaları Merkezi Direktörü Büyükelçi Bozkurt Aran başkanlığındaki heyet, 9 Kasım 2012 Cuma günü Rusya ile Türkiye arasındaki ticari ilişkiler ve Rusya’nın Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) üyeliğinin Türkiye’ye etkileri konusunda ihracatçılarla biraraya geldi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)’nde düzenlenen ve Rusya’nın DTÖ üyeliğinin Türk ihracat sektörü üzerine etkilerinin tartışıldığı toplantıya, İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB), İstanbul Maden ve Metal İhracatçılar Birliği (İMMİB), İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB) ve diğer mesleki kuruluşlarından temsilciler katıldı. Toplantıda Ekonomi Bakanlığı Anlaşmalar Genel Müdürlüğü DTÖ Daire Başkanı Elçin Edis de bulundu.

Toplantıda konuşan Ticaret Çalışmaları Merkezi Direktörü Aran, ihracatçılara “Rusya’nın DTÖ üyeliğinin bize kazandırdığı bir takım imtiyazlar bulunuyor. Haklarımızı kullanmaktan geri kalmayalım” mesajı verdi. Aran şöyle devam etti:

“Rusya’nın DTÖ üyeliği müzakerelerinde 700 sayfayı aşkın taahhüt listesi, Türkiye açısından da önemli kazanımlar içeriyor. Rusya’nın DTÖ kurallarına tabi olması, Türk ihracatçısının DTÖ kuralları ile Rusya uygulamaları arasındaki farklılıkları tespit etmesi ve gerektiğinde gündeme getirmesi açısından önem kazandı.”

Bakanlık: “Engeller, DTÖ’ye taşınabilecek”

Ekonomi Bakanlığı’ndan Elçin Edis de bu çerçevede başta tarife dışı engeller olmak üzere çeşitli alanlarda Rusya’nın uygulamalarından kaynaklanabilecek sorunların DTÖ Mal Ticareti Konseyi’ne taşınabileceğini belirtti.

TEPAV Ticaret Çalışmaları Merkezi’nden Dr. Sait Akman ise Rusya’nın DTÖ üyeliğinin tüm sorunları hemen ortadan kaldırmayacağını ancak üyeliğin Rusya ile kurallara dayalı bir ticaret sistemini beraberinde getireceğini vurguladı. Mevcut uygulamada Rusya’nın vergilerinin yüksekliği nedeniyle Rus ithalatçısının kayıt dışına yöneldiğini hatırlatan Merkez Araştırmacısı Merve Akıncıoğlu, DTÖ üyeliği ile bu anlamda da yeni bir sistemin ortaya çıkmasının beklendiğini söyledi.

TİM Genel Sekreteri Şahin Oktay ile diğer Birlik yetkilileri de toplantıda, Türk firmaların Rusya pazarındaki tecrübeleri ile Rusya ile ticari ilişkilerde karşılaşılan zorluklardan bahsetti.

TEPAV’da uluslararası konferans…

Toplantı, TEPAV Ticaret Çalışmaları Merkezi tarafından Aralık ayında düzenlenecek olan  “Rusya’nın DTÖ’ye katılımı ve Türkiye’ye etkileri” konulu uluslararası konferansa hazırlık amacıyla gerçekleştirildi.

Yazdır

« All News