logo tobb logo tobbetu

Türkiye’nin Enerji Altyapısı Sorunu Yine Görünür Oldu Değerlendirme Notu / Yakup Peker
Haber resmi
06/01/2017 - Viewed 5436 times

Son günlerde, İstanbul, Kocaeli ve Tekirdağ gibi illerde yaşanan elektrik kesintileri, özellikle bu nedenle OSB’lerdeki üretimin kısmi olarak durması, Türkiye’deki enerji arzının sürekliliği ve elektrik sektörünün durumunu yeniden gündeme taşıdı.  Döviz kuru intibakı ve bunu takiben başlayan enflasyondaki artışın ivmelendirdiği piyasadaki yavaşlamaya bir de sanayi bölgelerindeki bildirimsiz elektrik kesintileri eklendi. Peki, elektrik sektöründe ne durumdayız?  Son günlerdeki bu elektrik kesintilerinin nedeni nedir?

Dünya Ekonomik Forumu (WEF) Enerji Mimarisi Performansı Endeksi’nde Türkiye, 2016 yılında 54. sıradan 40. sıraya yükseldi. Ancak alt endekslere bakıldığında, “Ekonomik Büyüme ve Kalkınma” ile “Çevresel Sürdürülebilirlik” bileşenlerindeki puanımız artarken “Enerji Erişimi ve Güvenliği”nde azaldı. Eğer bunda da diğer bileşenlere benzer bir iyileşme olsaydı genel sıralamadaki yerimiz 40 değil, 25’e yükselmiş olacaktı.

Diğer bileşenler iyileşirken, “Enerji Erişimi ve Güvenliği”ndeki düşüş büyük oranda enerji altyapısına ilişkin göstergelerdeki gerilemeden kaynaklanmış görünüyor. WEF’in Yönetici Görüşleri Anketi (Executive Opinion Survey)’nde enerji altyapısı, elektrik kesintileri ve voltaj dalgalanmalarının sıklığına göre değerlendiriliyor. Burada Türkiye, bir önceki sene 72. sıradayken, 2016’da 80. sıraya geriledi. Yani  kesinti ve dalgalanmaların sıklıkla görüldüğü elektrik altyapısı zayıf ülkelere giderek yakınsıyoruz. Haritadan görüldüğü üzere Afrika’daki bizim bu yıl terk ettiğimiz yaz saati uygulamasını kullanan iki ülke olan Fas ve Namibya’nın bile gerisinde kalmışız.

 

Değerlendirme notunun tamamı için tıklayınız.

Tags:

Yazdır

« All News