logo tobb logo tobbetu

Amerika’nın Demir-Çelik Ve Alüminyum İthalatına Getirdiği Gümrük Vergileri, Türkiye’yi Nasıl Etkiler? Değerlendirme Notu / Ayşegül Taşöz Düşündere  
Haber resmi
19/03/2018 - Viewed 6029 times

 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald J. Trump, seçim kampanyasında sıklıkla ithalatı kısıtlayıcı önlemlere değinmekteydi. Trump, 1 Mart 2018’de, korumacı önlemlerin en somut uygulamalarından biri olarak demir-çelik ve alüminyum ithalatına ek gümrük vergisi getirileceğine ilişkin açıklamaları ile dikkatleri üzerine çekti.

Bu yazıda, ABD Başkanı Trump’ın açıklamaları sonrasında 8 Mart 2018'de resmen gündeme getirilen demir-çelik ve alüminyum ek gümrük vergisinin olası doğrudan etkilerine odaklanılacaktır. Demir-çelik ithalatında yüzde 25, alüminyum ithalatında ise yüzde 10 olarak belirlenen ek gümrük vergilerinin 23 Mart 2018’de uygulamaya konulacağı belirtilmektedir. Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması'na (NAFTA) dâhil olan ülkeler, Kanada ve Meksika, düzenlemeden şimdilik muaf tutulurken, Amerika’nın önde gelen ticaret partnerlerinden olan Türkiye ise bu düzenlemeden en fazla etkilenmesi beklenen ülkeler arasında yer almaktadır.


Değerlendirme notu için tıklayınız.

 

Basından

http://www.abhaber.com/turkiye-trumpin-demir-celik-vergisine-karsi-pamugu-tartisiyor/

http://www.uhahaberajansi.com/turkiye-abd-celik-pazarinda-oyun-disina-mi-itiliyor/

https://www.amerikaninsesi.com/a/turkiye-trump-in-demir-celik-vergisine-karsi-pamugu-tartisiyor/4313837.html

http://www.dw.com/tr/t%C3%BCrkiye-abd-%C3%A7elik-pazar%C4%B1nda-oyun-d%C4%B1%C5%9F%C4%B1na-m%C4%B1-itiliyor/a-43098785

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/ek-vergiyle-isimiz-zor-40779011

In the Media

Hurriyet

Yazdır

« All News