logo tobb logo tobbetu

Yatırım İklimi Zorlu Yemen'e, Türk modeli OSB... Orta Doğu ve Afrika pazarı için önem taşıyan ancak yatırım ortamının çeşitli zorlukları bulunan Yemen'e, yatırımcıya uygun koşullar sunacak bir organize sanayi bölgesi kurulacak.
Haber resmi
11/01/2011 - Okunma sayısı: 3005

YEMEN - TEPAV Direktörü Prof. Dr. Güven Sak, Türkiye ile Yemen arasında ekonomik işbirliğinin ülkedeki yatırım ortamını geliştirmek amacıyla uygulamaya konacak organize sanayi bölgesi (OSB) projesiyle güçleneceğini kaydetti.

Sak, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Yemen'e ziyareti kapsamında 11 Ocak 2011 tarihinde yapılan "Türk-Yemen İş Forumu"nda, Yemen'in ekonomik kalkınmasında Türkiye'nin rolünün ne olabileceğine ilişkin bir sunum gerçekleştirdi. Türkiye - Yemen ticaretinin son yıllarda hızla arttığına dikkat çeken Sak, "Ancak temel problem Yemen'in tek yanlı ticaret açığıdır. Yemen'in ihracat kapasitesini de geliştirmemiz gerekir" dedi. Yemen'in ekonomisindeki temel zorluklardan bahseden Sak, bunların yasal ve düzenleyici çerçeve ile altyapı alanındaki eksiklikler ve sanayinin çıkarlarıyla uyumlu becerilerin geliştirilmesi konularında yaşandığını söyledi. Sak, ülkede yatırım ortamının vergiler, enerji altyapısı, finansman kaynakları gibi alanlarda çok sayıda zorluk barındırdığını da belirtti. Sak, bu sorunların aşılması için Yemen'in Hudeyde şehrinde yatırımcılara uygun koşullar sunacak bir OSB'nin kurulması projesi üzerinde çalıştıklarını  bildirdi.

TEPAV Direktörü Güven Sak, projenin ortaklarının TOBB ile İslam Kalkınma Bankası (İKB) olduğunu ve çalışmalara Ankara'da faaliyet gösteren sanayi bölgesi OSTİM'in de deneyimlerini katmasının beklendiğini anlattı. Proje için Hudeyde'nin seçilmesinin nedenleri arasında ise şehrin lojistik anlamda hem yerel pazara hem de Orta Doğu ve Doğu Afrika ülkelerine dönük potansiyelinden bahseden Sak, buradaki güvenlik ortamının ülkenin geri kalan bölgelerinden çok daha iyi olduğunu da ifade etti. Sak ayrıca, projede OSB'ler konusunda yasal çerçeve ile kapasite oluşturulması ile eğitimler gerçekleştirilmesinin öngörüldüğünü belirtti.

TOBB-İKB ortaklığının ilk projesi

"Hudeyde Sanayi Bölgesi", TOBB ile İKB arasında  Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 2009 yılında gerçekleştirdiği Suudi Arabistan ziyaretinde imzalanan işbirliği anlaşmasına dayanıyor. Bu çerçevede TOBB, OSB'ler alanındaki Türkiye tecrübesini, İKB üyesi ülkelere yönelik düzenlenen kapasite artırımı programları ve somut OSB geliştirme projeleri ile aktarıyor. Hudeyde Sanayi Bölgesi Projesi de bu kapsamda uygulamaya konacak ilk pilot projesi olacak.

Türk-Yemen İş Forumu'nda konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu da projeyle Türkiye'nin sanayi bölgeleri konusundaki tecrübesini Yemen ile paylaşarak ülkenin sanayileşme çabasına ortak olmak istediğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, "Bu organize sanayi bölgesi Yemen'in sanayileşmesine, istihdamın artmasına büyük katkı sağlayacaktır" dedi. Yemen'de yatırım ortamının iyileşmesiyle Türk işadamlarının ülkeye ilgisinin artacağı mesajı veren Hisarcıklıoğlu, "Yemen coğrafi konumu ve stratejik  hedef pazar olan Doğu Afrika'ya yakınlığı ile bizleri cezbetmektedir" dedi.

İki ülke arasında ticaretin son 10 yılda yaklaşık 5 kat artarak yıllık 300 milyon doların üzerine çıktığını ancak  henüz istenen seviyede olmadığını belirten Hisarcıklıoğlu, bunun için karşılıklı vizelerin kaldırılmasını ve çalışma vizelerinin kolaylaştırılmasını istedi. Hisarcıklıoğlu, işbirliği yapılabilecek alanlar arasında ise enerji, altyapı projeleri, turizm, gıda güvenliği, ileri tarım teknikleri, su verimliği, özellikle tropikal meyve üretimi ile ürünlerin küresel piyasalara pazarlanmasını saydı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün konuşmasıyla devam eden İş Forumu'nun ardından Türkiye ile Yemen arasında karşılıklı olarak vizelerin kaldırılmasına ilişkin anlaşma ile ekonomik ve ticari konulardaki anlaşmalar iki ülkenin tarafları arasında imzalandı.

 

 

Medyada

DUNYA EK

Yazdır

« Tüm Haberler