logo tobb logo tobbetu

Türkiye, “Etki Analizi” Kapasitesi Oluşturamadı Yapılan düzenlemelerin etkilerinin ve maliyetinin önceden öngörülebilmesini sağlayan "düzenleyici etki analizleri" için Türkiye'de halen bir kapasite oluşturulamadığı belirtildi.
Haber resmi
20/01/2011 - Okunma sayısı: 2680

ANKARA - TOBB'un da destek verdiği "Türkiye'de Çevre Alanında Kapasite Geliştirme Projesi" kapsamında 20 Ocak 2011 Perşembe günü düzenlenen "Akıllı Yönetim: Düzenleyici Etki Analizi" konulu konferansta, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) uyum yolunda da önem taşıyan bu çalışmalar konusunda fazla yol alamadığı belirtildi.

Çevre ve Orman Bakanlığı ile Bölgesel Çevre Merkezi (REC) Türkiye işbirliğinde yürütülen proje kapsamında yapılan konferansın açılışında konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, AB'ye çevre alanında uyum için kapasite inşası ihtiyacına dikkat çekerek, "Türkiye'nin bu mevzuata uyumunun maliyetli olduğunu biliyoruz. Ancak bu alanda maliyet hesabı yaparken, global rakamlar telaffuz ediyoruz. Bu rakamları da maalesef hesaplayabilmiş değiliz" dedi. ​Bu noktada düzenleyici etki analizlerinin önemini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, AB müzakereleri yanında ulusal mevzuat gereği de mevzuat hazırlama sürecinde geniş tabanlı bir istişare süreciyle bu analizlerin yapılması gerektiğini söyledi.

Hisarcıklıoğlu, "Çevre Alanında Kapasite İnşa Projesi"nin en önemli unsurunun Türkiye'de düzenleyici etki analizi kapasitesinin geliştirilmesi ve 5 temel direktif konusunda etki değerlendirme analizlerinin yapılması olduğunu kaydetti. İlk aşamada "Tehlikeli Maddeler İçeren Büyük Kazaların Kontrolü Direktifi ile Atık Elektrikli ve Elektronik Ekipman Hakkında Konsey Direktifi" üzerine yoğunlaştıklarını söyleyen Hisarcıklıoğlu, "İllerde direktif kapsamında yer alan sanayi tesisleri, dağıtım firmaları ve belediyelere dönük bilgilendirme toplantıları gerçekleştiriyoruz. Özellikle, Tehlikeli Maddeler İçeren Büyük Kazaların Kontrolü Direktifi kapsamında, ABİGEM'lerimiz kanalıyla firmalara anket uygulamaya başladık" dedi.

Toplantıda Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu da bir konuşma yaptı.

TEPAV Etki Analizi Programı Direktörü Dr. Sibel Güven de  konferansta "Türkiye'de Düzenleyici Etki Analizi (DEA) Uygulamaları Neden İstenen Düzeyde Değil?" başlıklı bir sunum yaptı.  Sunumda, 2006 yılında yayınlanan ve yürürlüğe giren etki analizi yönetmeliğinin --"Mevzuat Hazırlama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik"-- başarılı DEA uygulamaları için ne ölçüde yeterli olduğu tartışıldı. Yönetmeliğin, uygulamada istenen düzeye ulaşamamasının temel nedenlerinin kamuoyunda ve karar alıcılarda yeterli farkındalık yaratılmamış olması, çalışma anlayışı/kültüründe değişimin zaman içinde gerçekleşebileceği ve DEA'nın istenen özelliklerde yeterli kapasiteye henüz ulaşmadığı olduğu vurgulandı.

 

Yazdır

« Tüm Haberler