logo tobb logo tobbetu

OSB'lerin Ekonomiye Katkısını Artırmak İçin Yönetim Yapılarının Değişmesine İhtiyaç Var ''Organize Sanayi Bölgeleri ve Kamusal Yetkiler: Faydalar ve Sorunlar Nelerdir?'' başlıklı bir politika notu hazırlandı.
17/10/2006 - Okunma sayısı: 1764 Politika notu, son günlerde yaşanmakta olan Organize Sanayi Bölgeleri (OSB'ler) tartışmasının bilgi içeriğine katkıda bulunmak ve sağlıklı bir çerçeve sunmak amacıyla hazırlanmıştır. Bugün OSB'ler Türkiye ekonomisi için her zamankinden daha önemli bir hale gelmiştir.

Verilere dayanan analiz sonuçları, OSB'lerin, bir dizi kamusal yetkiyi kullanmak yoluyla, sanayi işletmelerinin performansına çok önemli katkılar yaptıklarını göstermektedir.

Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) ve teşvik sistemini yeniden yapılandırma çalışmaları neticesinde, yatırımların önünde artık essaen bu tür idari engeller bulunduğu saptanmaktadır.

Bugünkü yapıda, kamulaştırma, çeşitli izin ve ruhsatları firmalara verebilme yetkileri özel hukuk tüzel kişiliğine sahip OSB yönetimleri tarafından kullanılmaktadır. Ancak bu kamusal yetkilerinin özel hukuk tüzel kişilerince kullanımının önünde kısa vadede Anayasa mahkemesi'nin içtihadı bir engel olarak bulunmaktadır.

Önümüzdeki dönemde, bu tür yetkilerin, bu içtihadın varlığı nedeniyle, Teknolji Geliştirme Bölgeleri'nde olduğu gibi, OSB'lerden de geri alınması, OSB'lerde bulunan sanayi işletmelerinin performansını olumsuz etkileme riskini taşımaktadır.

OSB'lerin yönetim yapılarının ve kapasitelerinin, kamusal yetkileri sorunsuz ve etkin bir şekilde kullanabilecek şekilde oluşturulması, Türkiye ekonomisinin geneli için olumlu sonuçlara yol açabilecektir.

Politika notuna ulaşmak için aşağıdaki pdf dokümanına tıklayınız.

Yazdır

« Tüm Haberler