logo tobb logo tobbetu

Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyeleri Ankara'da Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyeleri, Ankara'da kendileri için düzenlenen toplantıya katıldı.
07/02/2007 - Okunma sayısı: 1596

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB) ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı(TEPAV) tarafından organize edilen, Ticaret ve Sanayi Odaları üyelerinin Ankara ziyaretleri sürüyor.

 

Samsun , Ege Bölgesi, ve Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odalarından sonra, Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Meclis üyeleri de Ankara'ya gelerek, son ekonomik gelişmeler ve beklentiler konusunda bilgi aldı.

 

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ)'de gerçekleştirilen toplantıya, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, ETÜ Rektör Yardımcısı ve TEPAV Direktörü Prof. Dr. Güven Sak, ETÜ İİBF Dekanı Prof. Dr. Fatih Özatay, Sabah Gazetesi Yazarı Muharrem Sarıkaya ve ETÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mitat Çelikpala konuşmacı olarak katıldı.

 

Toplantıda konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, önümüzdeki dönemde kazananlar arasında yer almak için işletmelerin, ölçeğini büyütmesi ve ortaklık yapısını yerleştirmesinin gerektiğini söyledi. Türkiye ekonomisinin son 5 yılda büyüdüğünü kaydederek, ancak bu büyüme oranının daha da yükseltilmesi gerektiğini ve ortalama yüzde 7,5 oranında büyümeye odaklanılması gerektiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, Türk ekonomisindeki büyümenin sahibinin Türk özel sektörü olduğunu da ifade ederek, büyüme oranının artırılması için ''Küçük olsun benim olsun'' anlayışından vazgeçilmesi gerektiğini söyledi. Meclis üyelerine, ''Ne iş yapıyorsanız yapın, işinizin hacmini artırın'' diyen Hisarcıklıoğlu, bunun için de işletmelerin, ölçeğini büyütmesi ve ortaklık kurmaları gerektiğini bildirdi.

 

Daha sonra konuşan TEPAV Direktörü Prof. Dr. Güven Sak ise, AB dönüşüm sürecinde bazı sorunları kaçınılmaz olduğunu, bunun için de gerekli tedbirleri önceden almamız gerektiğini ifade etti. Kriz kapıyı çalmadan tedbirli olunması halinde, kriz yönetiminin daha kolay olacağını söyleyen Prof. Sak, "OSB'lerin yetkileri artırılmalı, TÜBİTAK destekli sektörel ve bölgesel önceliklere dayalı yönlendirmelere yer verilmeli. Alt yapı reformları ile maliyet azaltılmalı. Kamunun yeterli gelmediği yerde iş dünyası kendi projelerini devreye sokmalı. Siyaset ve bürokrasi yol haritası belirleyemiyorsa, bunu iş dünyası gerçekleştirmeli" şeklinde konuştu. TEPAV'ın bu anlamda TOBB desteği ile yerel akademisyen ve yerel medyayı örgütlemeye başladığını da belirten Prof. Güven Sak, bu iki yerel aktörün odaların çevresine eklenmesinin iyi bir strateji olacağının altını çizdi.

Türkiye'de siyaseti ve futbolu herkesin bildiğini, bu ortamda konuşmanın zor olacağını söyleyen Sabah Gazetesi Yazarı Muharrem Sarıkaya ise, yaşanacak iki seçim sürecinin başarılı bir şekilde atlatılması halinde daha rahat nefes alınacağını söyledi.

 

İç istikrar ve siyasi-ekonomik dengeler kadar dış dünyada yaşanacak gelişmelerin de Türkiye'nin pozisyonunda etkili olacağını söyleyen ETÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mitat Çelikpala ise bunların; Irak ve Irak'daki ABD'nin tutumu, İran'daki gelişmeler ve Rusya ile ilişkiler olduğunu söyledi. Kıbrıs konusunda bir yıl çözüm arayışına girilmesinin beklenmediğini söyleyen Çelikpala, bunun nedenlerinden birinin Türkiye'nin yaşayacağı seçimler ve yeni BM Genel Sekreteri olduğunu kaydetti.

Etiketler: Odalar,

Yazdır

« Tüm Haberler