logo tobb logo tobbetu

Filistinli Gazeteciler, TEPAV Direktörü Sak İle Buluştu Filistin’den gelen gazeteciler, Türkiye ziyareti kapsamında TEPAV Direktörü Güven Sak ile biraraya geldi.
Haber resmi
22/02/2012 - Okunma sayısı: 2012

 

ANKARA – Filistinli basın mensupları, 22 Şubat 2012 Çarşamba günü TEPAV’da Vakıf Direktörü Güven Sak ile biraraya geldi.

Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün davetlisi olarak 19-25 Şubat tarihleri arasında Türkiye’de bulunan Filistinli gazeteci ve yazarlardan oluşan 11 kişilik bir heyet, TEPAV’ı ziyaret etti. Heyete Filistin’in Ankara Büyükelçisi Nabil Maarouf da eşlik etti.

Heyet için düzenlenen toplantıda TEPAV Direktörü Sak tarafından Türkiye ekonomisine ilişkin ayrıntılı bir sunum yapıldı. Sak, sunumunda, Türkiye ekonomisinin 80’lerden bu yana yaşadığı dönüşüm süreci hakkında katılımcılara bilgi verdi. Sak, bu süreci katılımcılara sanayideki değişim, üretim ve ihracattaki ürün ile pazar çeşitlenmesi gibi başlıklar altında aktardı. Bu konularda yaşanan gelişmelere karşın bazı alanlarda yetersizlikler olduğuna değinen Sak, cari açık ile kişi başına gelirde son verileri örnek gösterdi. Güven Sak, cari açıkta “tarihi” seviyeleri yaşayan Türkiye’nin kişi başına gelirde ise ABD’nin kişi başına gelirinin yüzde 20’lerinde dolaşarak bu seviyeleri aşamadığına dikkat çekti. Sak, bu örnekten de hareketle Filistin’de duyulan reform ihtiyacının Türkiye’de de bazı alanlarda sürdüğünü belirtti.

Avrupa Birliği ile entegrasyon konusunda da bazı ekonomik değerlendirmelerde bulunan Sak, 2011 yılı verilerine göre AB pazarlarının önem taşıdığı Türkiye için yüksek büyüme rakamlarına rağmen düşen ihracat artışına değindi. Sak, “yüksek büyüme-düşük ihracat artış hızı” grubunda yer alan ülkelerden bir diğerinin İsrail olduğunu da ekledi. TEPAV Direktörü Sak, konuşmasını verimlilik konusunda atılması gereken adımlar olduğuna işaret ederek sürdürdü.

“Belirsizlik Türkiye’nin de gündeminde…”

Ayrıca Türkiye’nin geleceğe ilişkin gündeminin ekonomik, siyasi ve diplomatik anlamda belirsizliklerle dolu olduğunu ifade eden Sak, belirsizliklerin Filistin ile Türkiye arasında bir başka benzerlik olduğunu söyledi.

Barış İçin Sanayi Girişimi konuşuldu

Güven Sak, sunumunda gazetecilere çalışmalarını TEPAV’ın yürüttüğü TOBB, Filistin ve İsrail iş dünyasını biraraya getiren TOBB-BİS (Barış İçin Sanayi) girişimi hakkında da bilgi verdi. Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin Sanayi Bölgesi'nin işletilmesi ve böylelikle Filistinliler için iş imkanı yaratılmasını sağlamak için yapılan çalışmalardaki son durumu aktaran Sak, bu konuda Filistinli gazetecilerle fikir alışverişinde bulundu. İsrail’de altyapı, Filistin’de ise sanayileşme için ortam ve işgücü açısından fırsatlar olduğunu belirten Sak, sözlerini “Türkiye açısından Filistin’in bölgesel entegrasyon konusunda işe başlamak için iyi bir adres olduğunu” belirterek tamamladı.

Yazdır

« Tüm Haberler