logo tobb logo tobbetu

AB ile İş Köprüleri Kurulacak: TEPAV, 3. Ülkeleri İncelemeye Aldı Kıtaları birbirine bağlayan İstanbul’da düzenlenen konferansla açıklanan proje, AB ve Türkiye ile Mısır, Tunus, Filistin firmalarını biraraya getirecek.
Haber resmi
01/10/2012 - Okunma sayısı: 2363

 

ANKARA/İSTANBUL - TEPAV, Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasında üçüncü ülkelerde ekonomik ve ticari işbirliği için Mısır, Tunus ve Filistin’deki potansiyeli ortaya koydu. Bu çalışma ışığında öncelikle Türkiye ve AB’den firmalar, ardından da bu firmalarla söz konusu üç ülke firmaları eşleştirilecek. Türk ve Avrupalı firmalar, bu ülkelerde ortak ticaret, teknoloji ve yatırım yapacak. Girişimin zamanla başka ülkelerde tekrarlanması planlanıyor.

“AB -Türkiye Küresel İş Köprüleri Girişimi: İstanbul Köprü Oluşturma Konferansı”, 1 Ekim 2012 Pazartesi günü İstanbul TOBB Plaza’da düzenlendi. Konferansta, AB Komisyonu, Ekonomi Bakanlığı ve TOBB işbirliğinde yürütülen projenin açılışı yapılırken, TEPAV ile Barselona merkezli Avrupa Akdeniz Enstitüsü (European Institute of the Mediterranean - IEMed)’nün bu kapsamda ortaya koyduğu fizibilite çalışması paylaşıldı.

Açılışı TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İSO Başkanı Tanıl Küçük, AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Jean-Maurice Ripert ve Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever’in konuşmalarıyla yapılan konferansta, TEPAV tarafından “Küresel İş Köprüleri Girişimi Araştırması” sunuldu.

Zamanlaması önemli

TEPAV Etki Analizi Programları Direktörü Sibel Güven ile Ekonomi Politikaları Analisti Esen Çağlar ve IEMED Sosyoekonomik Kalkınma Direktörü Javier Albarracin’in katılımıyla yapılan sunum, girişim hakkında bilgilendirmeyle başladı. Araştırma, AB ve Türkiye’den özellikle KOBİ’lerin faaliyet göstermesi için seçilen Mısır, Tunus ve Filistin pazarlarındaki potansiyeli ortaya koyuyor. TEPAV’ın sunumunda ayrıca, girişimin zamanlamasıyla birlikte politik ve özellikle mikro düzeyde olmak üzere ekonomik öneminin büyük olduğunun altı çizildi. Bu noktada KOBİ’lerin yurtdışına açılması için daha fazla dayanışma, sofistikasyon ve network imkanı sağlayabilecek üçlü işbirliğinin avantajlarından bahsedildi. TEPAV, bunun için çalışmada ortaya konan değer zinciri yaklaşımının hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Sak, Filistin’deki ortamı değerlendirdi

Konferans Mısır, Tunus ve Filistin’deki ticaret ortamları ve üçlü işbirliği imkanlarının söz konusu ülkelerden temsilcilerin de katılımıyla ele alındığı oturumlarla sürdü. Bu kapsamda Filistin için yapılan son oturumda TEPAV Direktörü Güven Sak da bir konuşma yaptı. İş derneklerinin deneyimlerinin paylaşıldığı oturumla konferans sona erdi.

TEPAV'ın sunumuna İngilizce haber üzerinden ulaşmak için tıklayınız.

Yazdır

« Tüm Haberler