logo tobb logo tobbetu

Yenilenebilir Enerjide İngiltere Deneyimi Paylaşıldı Konferans sırasında TEPAV binası önünde Great Kampanyası kapsamında Türkiye’de bulunan çevre dostu hibrid teknolojisine sahip çift katlı Londra otobüsü de sergilendi.
Haber resmi
12/11/2013 - Okunma sayısı: 2136

ANKARA - TEPAV'da 12 Kasım 2013 Salı günü düzenlenen bir konferansla yenilenebilir enerjide İngiltere deneyimi paylaşıldı.

"Yeşil için GREAT Britain: Rüzgar, güneş ve temiz kömür teknolojisi konusunda Birleşik Krallık - Türkiye işbirliği diyaloğu" başlıklı konferans, İngiltere Büyükelçiliği ile ortaklaşa düzenlendi. Konferans sırasında İngiltere ve Türkiye arasındaki ekonomik ve politik ilişkileri geliştirmek amacıyla başlatılan "GREAT Kampanyası” çerçevesinde İngiltere'nin sembolü haline gelen ve aynı zamanda çevre dostu hibrid teknolojisine sahip çift katlı Londra otobüsü sergilendi.

Konferansın açılışında konuşan TEPAV Ekonomi Çalışmaları Analisti Ozan Acar, İngiltere ve Türkiye’nin enerji konusundaki ortak yönlerini şöyle sıraladı:

- “Türkiye ve İngiltere enerjide dışarıya bağımlı: Enerjide ithalata bağımlılık oranı İngiltere’de %39, Türkiye’de %72 civarında. Cari açığın milli gelire oranı İngiltere’de 2013’de %3,4 civarı iken Türkiye’de ise %6,6 düzeyinde.

- Her iki ülke de yenilenebilir enerjinin, enerji arzı içindeki payını arttırmayı hedefliyor. İngiltere ve Türkiye’de bu oran şu an yaklaşık %3 civarında. Tüm enerji tüketimi içinde yenilebilir kaynakların payını İngiltere 2020’de %15’e, Türkiye ise 2023 yılında kadar %30’a çıkarmayı hedefliyor.

- İki ülke de enerji arzının yaklaşık üçte birini kömürden sağlıyor.”

Türkiye’nin hatırı sayılı miktarda kömür rezervi bulunurken ülkede ithal kömürle elektrik üretiminin son derece yaygı olduğunu söyleyen Acar, bu oranın 10 yılda binde 5’ten yüzde 7,3’e (2011) yükseldiğini belirtti. Acar, “İthal kömürle çalışan santrallere verilen lisanslar Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını arttıracak. Temiz kömür teknolojilerinin yaygınlaşması Türkiye’nin kömür rezervlerinin daha etkin değerlendirilmesini beraberinde getirecektir” dedi.

İngiltere Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Janet Douglas da enerji sektörünü iki ülke ilişkilerini geliştirmede öncelikli bir alan olarak belirlediklerine dikkati çekerek, enerji verimliliği, orman yönetimi ve çevre finansmanı ile ilgili çalışmalar düzenlendiğini kaydetti.

Açılışın ardından İngiltere’den uzman ve yetkililer ülkedeki rüzgar ve güneş enerjisi ile temiz kömür kullanımı hakkında bilgi verdi.  Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Daire Başkanlığı’ndan Bekir Turhan Çorbacıoğlu da Türkiye’de yenilenebilir enerji ve temiz kömür uygulaması konulu bir sunum yaptı. Toplantının öğleden sonraki kısmı çalışma gruplarının oluşturulup tartışmaların gerçekleştirilmesiyle devam etti.

Yazdır

« Tüm Haberler