logo tobb logo tobbetu

TEPAV’da “Güneydoğu Avrupa’nın 2020 Stratejisi” Toplantısı Bölgesel İşbirliği Konseyi, bölgenin 2020 yılı için hedef koyduğu 11 bölgesel hedeften oluşan stratejiyi TEPAV’da tanıttı.
Haber resmi
13/03/2014 - Okunma sayısı: 1772

ANKARA- TEPAV ve Bölgesel İşbirliği Konseyi (Regional Cooperation Council - RCC)'nin birlikte düzenledikleri “Güneydoğu Avrupa 2020: Rekabet ve Büyümeye Bölgesel Bir Yaklaşım” başlıklı toplantı 13 Mart 2014 Perşembe günü yapıldı.

TEPAV Ticaret Çalışmaları Merkezi Direktörü Bozkurt Aran’ın moderatörlüğünü yaptığı toplantıda, 24 Kasım 2011 tarihli bakanlar toplantısında kabul edilen ve 9 Kasım 2012 tarihli toplantıda 11 bölgesel ve 77 ulusal başlık etrafında şekillenen Güneydoğu Avrupa 2020 Stratejisi hakkında bilgi verildi.

RCC Genel Sekreteri Goran Svilanović, istihdam, kişi başı gelir ve doğrudan yabancı yatırım gibi göstergelerde Güneydoğu Avrupa ülkelerinin Avrupa Birliği ortalamasının çok gerisinde olduğuna dikkat çekerek,  stratejinin temelinde Avrupa perspektifinde istihdam ve refah artışı sağlamak olduğunu ifade etti. Küresel kriz ve Avrupa krizi döneminde Batı Balkanlar’da 800 bin kişinin işsiz kaldığını ve kamu borcunun iki katına çıktığını belirten Svilanović, son iki yılda ortaya çıkan protestoların sosyal ve ekonomik eşitsizliklerden kaynaklandığını, bu nedenle çözümün de ekonomik iyileşmede yattığını söyledi.

RCC’nin süreçteki rolüne değinen Svilanović, ulusal eylem planlarının geliştirilmesi için bölge hükümetleriyle birlikte çalışacaklarını, bölgede istikrarın sağlanarak demokrasi ve insan haklarının güvence altına alınması için çaba sarf ettiklerini ve bölgesel bütünleşmeyi teşvik edeceklerini aktardı. Svilanović, strateji kapsamında Türkiye ile işbirliği olanaklarını artırmak için çeşitli temaslarda bulunduklarını ve özellikle KOBİ’lere yönelik stratejiler konusunda Türkiye’nin deneyimlerinden faydalanmak istediklerini ekledi.

Stratejinin içeriğine ve uygulanmasına ilişkin teknik detaylar hakkında bilgi veren Güneydoğu Avrupa 2020 Stratejisi Koordinatörü Sanjin Arifagić, stratejinin temel prensiplerinin bütüncül, kapsayıcı, akılcı ve sürdürülebilir büyüme ile büyümenin yönetişimi olduğunu ifade etti. Arifagić, stratejinin hazırlık aşamasında bölge ülkelerinin Avrupa Birliği’ne üyelik perspektiflerinin de gözetildiğini belirtti. Bu beş ayaklı yapı üzerine kurgulanan stratejinin altı temel faaliyet alanında (beceriler ve mobilite, yatırım, içerme, yenilikçilik, kaynak verimliliği ve bağlantısallık) uygulanacağını ifade eden Arifagić, stratejinin her bir ayağı için ilgili bakanlıkların ulusal düzeyde geliştirdiği stratejilerin daha sonra bölgesel eylem planlarına dönüştürüleceğini aktardı.

Arifagić, potansiyel risk alanlarına da değinerek, en temel riskin stratejinin gönüllülük esasına dayanması olduğunu, ancak gerek her bir ülke için geliştirilecek ve yayımlanacak göstergeler, gerekse Avrupa Komisyonu tarafından harekete geçirilecek teşviklerle stratejinin uygulanabilirliğini sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

Toplantı katılımcılardan gelen soru ve yorumların ardından sona erdi.

Haberle ilgili dosyalar

Sanjin Arifagi in Sunumu

Yazdır

« Tüm Haberler