logo tobb logo tobbetu

Türkiye'nin Vize Serbestleşmesine Dair Yol Haritası Türkiye'nin Vize Serbestleşmesi Mayıs 2016 Değerlendirme Çizelgesi
Haber resmi
11/05/2016 - Okunma sayısı: 2425

(Metnin orijinali European Stability Initiative tarafından hazırlanmıştır.)

16 Aralık 2013 tarihinde AB ve Türkiye vize serbestleşmesi sürecini başlattılar. Avrupa Komisyonu, Schengen uygulamasına dahil AB ülkelerine vizesiz seyahat için Türkiye'nin yerine getirmesi gereken 72 kriterlik bir yol haritası sundu.

Avrupa Komisyonu, Türkiye'nin bu kriterlere uyumuna dair ilk değerlendirme raporunu 20 Ekim 2014'te yayınladı.

İkinci rapor (ana rapor ve detaylı arka plan raporu şeklinde iki bölüm halinde) ise 04 Mart 2016'da açıklandı.

04 Mayıs 2016'da Komisyon (ana rapor ve detaylı arka plan raporu) üçüncü bir rapor ile son gelinen aşamayı değerlendirdi. Kurum, Türkiye'nin kalan yedi kriteri de karşılaması halinde vize muafiyetinden yararlandırılması yönünde bir tavsiye kararı aldı. 18 Mart 2016 tarihli AB-Türkiye Mutabakatı uyarınca, Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi, Komisyon'un bu teklifini Haziran ayında oylayacak.

Üçüncü raporda, kullanılan ifâdeler şöyle: "kriter karşılanmıştır/kriter neredeyse karşılanmıştır" (66 kriter), "kriter kısmen karşılanmıştır" (3 kriter) ve "kriter karşılanmamıştır" (3 kriter). ESI olarak değerlendirme çizelgemizde yine trafik ışıkları sistemini kullandık: (kriter karşılanmıştır/kriter neredeyse karşılanmıştır) yeşil, (kriter kısmen karşılanmıştır) sarı ve (kriter karşılanmamıştır) kırmızı.

2014 İTİBARIYLA KAYDEDİLEN İLERLEMELER

Ekim 2014'ten bu yana, özellikle de Kasım 2015'te AB ve Türkiye'nin vize serbestleşmesi sürecini hızlandırma kararı ile birlikte, Türkiye, neredeyse tüm kriterleri karşılayarak, büyük ilerleme kaydetti.

esi vize mayis2016.520px

Etiketler:

Yazdır

« Tüm Haberler