logo tobb logo tobbetu

TEPAV’da Çin Gerçeği Konulu bir Toplantı Gerçekleştirildi
Haber resmi
25/02/2017 - Okunma sayısı: 3004

ANKARA – “Çin Gerçeğini Şimdi Anlamak” başlıklı toplantı 24 Şubat Cuma günü TEPAV’da gerçekleştirildi.

Toplantıda ODTÜ İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şirin Saracoğlu Çin’deki reform süreçlerini iki ayrı dönemde anlattı. Saracoğlu, Çin Türkiye dış ticaret ilişkisinin çerçevesini çizerek Türkiye’deki imalat sanayi istihdamına etkilerini yorumladı.

“Çin: Gittim Gördüm Yazdım” kitabının yazarı T.C. Merkez Bankası Kıdemli Ekonomisti Dr. Yüksel Görmez yaptığı sunumunda özellikle Çin ekonomisinin ölçeğinin emsalsizliğinin altını çizdi.

Çin’deki merkezi bütçe uygulamasına dikkat çeken Görmez, yerel ile merkezi yönetim arasındaki bütçe birliği uygulaması sayesinde ortaya çıkan ülke genelindeki vergi politikalarının yeknesaklığının, Avrupa Birliği’ndeki “para birliği” ötesinde anlamlar içeren bir “değer birliği” boyutu olduğuna dikkat çekti. Değer birliğinin desteği ile Çin pazarının “ölçek” olarak her bir alanda kademli şekilde rakipsiz hale gelmeye devam ettiğini vurguladı.

Toplantı sunumlarının ardından bürokrat ve akademisyenlerin ağırlıkta olduğu katılımcılar Çin gerçeğini kendi uzmanlık alanlarına göre yorumladılar. E. Devlet Bakanı Vehbi Dinçerler, Türkiye’nin Çin vizyonunu geçmişten günümüze siyasi perspektifle değerlendirdi.

Etiketler: Çin,

Yazdır

« Tüm Haberler