logo tobb logo tobbetu

Mahir Eller Projesi TOBB’da Düzenlenen Toplantı ile Açılışını Yaptı  
Haber resmi
15/11/2018 - Okunma sayısı: 3104

 

ANKARA - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) ortaklığında yürütülen ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen “Birlikte Yaşamak ve Çalışmak: Geçici Koruma Altındaki Suriyelilerin Türkiye Ekonomisine Entegrasyonu - Mahir Eller Projesi” 14 Kasım 2018 Çarşamba günü TOBB’da düzenlenen açılış toplantısıyla kamuoyuna duyuruldu.

TOBB Başkanı Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleşen toplantda, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Zehra Zümrüt Selçuk, Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Sayın Büyükelçi Christian Berger ve TEPAV Direktörü Sayın Sibel Güven birer konuşma yaptı.

Toplam 30 bin kişiye ulaşılması hedeflenen “Mahir Eller Projesi”, Türkiye’de geçici koruma altındaki Suriyeli nüfusunun yoğun olduğu Adana, Bursa, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kilis, Konya, Mardin, Mersin ve Şanlıurfa illerinde uygulanıyor. Bu illerdeki Ticaret ve Sanayi Odaları işbirliği ile gerçekleşecek proje kapsamında 30 bin kişinin beceri haritası çıkartılacak ve mesleki yetkinlikleri belirlenecek. Bunların arasından 20 bin kişi mesleki yeterlilik sınavlarına alınacak ve 15 bini belgelendirilecek. Belgelendirilen kişiler arasından 3 bin kişi istihdam edilecek. Ayrıca 2 bin kişi de Türkçe dil kurslarından yararlandırılacak.

Projede her kesime yönelik teşvikler söz konusu olacak. Projeden çalışan veya iş arayan geçici koruma altındaki Suriyeliler,  Türk vatandaşları ve iş gücü piyasasına girmeye hazırlanan mesleki ve teknik eğitim öğrencileri yararlanabilecek.

Projenin uygulanacağı 12 ilde yaklaşık bin firmanın ‘gönüllü işveren’ olması hedefleniyor. Firmalar proje ile mesleki yeterlilikleri belgelendirilmiş kişileri istihdam etme fırsatı elde edecek. Mevcut çalışanlarının mesleki yeterliliklerini proje kapsamında ücretsiz olarak belgelendirme imkanına sahip olacak. Ayrıca proje kapsamında çalışan istihdam eden firmalar için çeşitli teşvikler verilecek. Bu teşvikler, çalışma izni ücretlerinin ödenmesi ve yeni istihdam ettiği kişinin toplam maliyetinin yüzde 10’unun 6 ay boyunca ödenmesi şeklinde olacak. Proje kapsamında istihdam edilenlerin tümünde işverenler bu teşvikten yararlanabilecek. Süreç içinde firmalara,  geçici koruma altındaki Suriyelilerin çalıştırılmasına ilişkin hukuki süreçler hakkında da danışmanlık verilecek.

Etiketler:

Yazdır

« Tüm Haberler