logo tobb logo tobbetu

Seçim Hukuku Penceresinden 31 Mart Seçimleri - V Politika Notu/ Dr. Levent Gönenç
Haber resmi
28/05/2019 - Viewed 3191 times

 

 

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 22 Mayıs 2019 günü merakla beklenen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptaline dair gerekçeli kararını açıkladı. Kararın kendisi kadar, gerekçesi de tartışma yarattı. YSK’nın kararıyla ilgili ilk tespitim şu:

Karar karşı oylarla birlikte toplam 250 sayfa. Bu hacmiyle söz konusu karar YSK’nın faaliyete geçtiği tarihten bu yana verdiği en “uzun” kararlardan biri olma özelliğini taşıyor. Bununla birlikte, 250 sayfanın ancak yaklaşık beşte birine tekabül eden kısmının esaslı bir hukuki değerlendirme içerdiğini not edelim. Kararın büyük bölümünü; mevzuat, itiraz başvurusunda ileri sürülen iddialar ve YSK’nın talebi üzerine ilçe seçim kurulları tarafından hazırlanan raporlar oluşturuyor.

Kararın hukuki analiz kısmını incelediğimizde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin esas olarak üç gerekçeye dayanılarak iptal edildiğini görüyoruz:

1) 754 sandıkta sandık başkanlarının kamu görevlisi olmaması

2) 18 sandıkta sayım döküm cetveli olmaması ve 90 sandıkta sayım döküm cetveli bulunmasına rağmen bu cetvellerin imzasız olması

3) 105 sandıkta seçme yeterliliğine sahip olmayan 706 kişinin oy kullanması

 

Politika notunun tamamına erişmek için tıklayınız.

Yazdır

« All News